7. ONDERHANDEL OVER JE SALARIS

Wie vraagt, wordt overgeslagen. Zo niet bij salarisonderhandelingen. Daarvoor zijn assertiviteit, lef en tactiek nodig, volgens Robert Castermans, onderhandelingsadviseur en schrijver van Salarisonderhandelen, toptips voor een hoger salaris.

En verslap vooral niet nadat het contract is getekend, zegt Castermans. ‘Werknemers die geen jaarlijkse of tweejaarlijkse functioneringsgesprekken krijgen, kunnen gerust twee keer per jaar hun werkgever attenderen op het belang van het salaris.’

Een goede voorbereiding is onontbeerlijk voor geslaagd onderhandelen. Castermans: ‘Begin met het vaststellen van je marktwaarde. Staar je daarbij niet blind op het salaris van collega’s, want wie weet zijn ze zelf geen goede onderhandelaars.’ Geschikte bronnen zijn werving- en selectie-bureaus, vacatures, verschillende loonwijzers en salarisoverzichten.

Ook bij cao’s, waarin alles in schalen, periodieken en punten reeds is uitonderhandeld, kan met wat creativiteit winst worden geboekt. Andries van den Berg, manager divisie en vervoer bij FNV Bondgenoten en door de wol geverfd onderhandelaar: probeer gaten te vinden, zijn bonussen erin opgenomen? Schaarse werknemers kunnen vragen om een arbeidsmarkttoeslag, andere kunnen hun functie opnieuw laten classificeren.’

Dat laatste deed Danny Wouters (32), hoofd bedrijfsbureau bij Both ENDS. Omdat het bij maatschappelijke organisaties niet de gewoonte is jezelf flink te bedelen, liepen hij en zijn collega’s op den duur financieel behoorlijk achter bij mensen in gelijke, commerciële functies. Both ENDS schakelde een bureau in dat iedereen onder de loep nam, met resultaat voor Wouters: ‘Een opslag van 400 euro per maand.’

In maatschappelijke organisaties zijn uitschieters zeldzaam, maar in het bedrijfsleven moet de ene account-manager meer kunnen verdienen dan de ander, vindt Rolf Baarda, be-loningsmanager en oprichter van Bureau Baarda. ‘Wij wijken af van het oude, vaste puntensysteem en kijken naar de talenten van mensen. Als de één beter is dan de ander, waarom zou het salaris dan gelijk moeten zijn?’

Wat niet wil zeggen dat ongelijke beloning altijd terecht is. Laura Vermeer, niet haar echte naam, ontdekte dat haar collega een eindejaarsbonus van 5.000 euro kreeg, maar zij niet. ‘Mijn baas poeierde me af. Ik had weliswaar meer omzet gedraaid, maar had ook meer gekost.’ Na hard aandringen – naar de omzetcijfers van haar collega was niet gekeken – kreeg Vermeer de bonus uiteindelijk toch. ‘De tranen hielpen’, aldus Vermeer.

Stefanie Vermeulen

Verdien je wel genoeg? Check je salaris op www.loonwijzer.nl of op www.gelijkloon.nl