6. BLUF

Egbert Hennen Illustratie Daisy Erades ondernemer Erades, Daisy

Ondernemer Egbert Hennen (43) heeft niets met de middelmaat. Hennen is de man van snelle, dure auto’s. Voet flink diep op het gaspedaal en weg scheurt hij. Deze rasverkoper heeft het gemaakt en dat mag iedereen weten. Succes is zijn keuze. En wie wil, kan in zijn voetsporen treden. ‘Ik kan van iedereen een succesvol ondernemer maken.’

Zonder bluf geen succes?

Hennen: ‘De basis van ondernemerschap is dat je je groter voordoet dan je bent. Fake it till you make it. Geen enkele ondernemer is succesvol als hij begint. Dat geeft ook niet. Maar je moet wel vanaf de allereerste minuut uitstralen dat je succesvol bent. Alleen dan willen klanten met je in zee gaan. Je kunt niet zeggen: ik kom net om de hoek kijken. Niemand vertrouwt jou dan zijn geld toe.’

Eerst een dure auto kopen en dan op zoek gaan naar de eerste klant. Is dat uw volgorde?

‘Je moet het zo zien: ben ik een geloofwaardige succesvolle makelaar als ik op de brommer bij een klant aan kom zetten? Ik rijd een dure auto en parkeer hem goed in het zicht. Prima als ze denken ‘de zaken gaan lekker bij Hennen’. Het plaatje moet kloppen. Maar het is ook een manier om jezelf te motiveren. Tegen startende ondernemers zeg ik altijd: maak maar vast een proefrit in de auto van je dromen. Dan heb je iets om voor te gaan. Hoe extremer, hoe beter. Als je tot de helft komt, heb je het al aardig gemaakt.’

Dat klinkt wel erg simpel.

‘Het is ook simpel. Maar de meeste mensen geloven het wel in hun mo-dale woning. Ze willen wel rijk zijn, maar haken bij de eerste mislukking af. Of ze kopen liever een staatslot. Heel afwachtend en passief. Je moet in actie komen. Nu, niet morgen. En in je eigen succes geloven, ook al ga je soms op je bek. Ik kan van iedereen een succesvolle ondernemer maken, als ze mijn adviezen maar opvolgen.’

Hoe rijk bent u?

‘Ik kan lekker leven, meer zeg ik er niet over. Maar in de Quote 500 hoor ik thuis. Zolang ik panden kan kopen van 33 miljoen, hoef je je over mijn vermogen geen zorgen te maken. Meer zeg ik niet.’

Goed, een andere vraag. In welke auto hebt u een proefrit gemaakt?

‘In een Rolls-Royce Phantom (vanafprijs 530.000 euro, red).’

Marieke Jansz