5 Gezonde route

Mijd het vieze Weena

Blokje om

www.milieuzones.nl/default.aspx?iti=49&app=news en www.milieudefensie.nl/verkeer

Lekker gezond, met de fiets naar je werk. Totdat je naast een bus of vrachtwagen voor het stoplicht staat, in een warme dieseldamp. Fietsers krijgen in de stad tot twee keer zoveel fijn stof binnen als de automobilisten die de lucht vervuilen. Dat ontdekte de Fietsersbond, die vrijwilligers rondjes fietsen liet door elf binnensteden. Een kunstlong in hun rugzak filterde onderweg de allerfijnste stofdeeltjes uit de lucht. Conclusie: door hun lichaamsbeweging verbruiken fietsers twee keer zoveel lucht als hun autorijdende collega’s. Daardoor kregen ze ook twee keer zoveel fijn stof binnen. Maar goed dat Milieudefensie de 400 vieste stadswegen van Nederland in kaart heeft gebracht. Want zolang je die vieze wegen mijdt, ben je als fietser nog altijd gezonder uit. Voor schone longen fiets je toch zeker graag een blokje om? (HL)