48. KOM JE AFSPRAKEN NA

Jeroen van den Berg (35) verkoopt met zijn bedrijf Carlink auto’s door heel Europa en profiteert van lokale prijsverschillen: ‘De handel heeft me altijd getrokken. Op mijn elfde verkocht ik al zelf uit Amerika geïmporteerde Vans-sportschoenen op het schoolplein. Zonder geld heb ik eigenlijk nooit gezeten.

‘Toen ik later als autoverkoper bij Saab werkte, zag ik een mooie kans. Steeds meer Engelsen kochten destijds auto’s met het stuur rechts voor dezelfde prijs als auto’s met het stuur links. De EU-wetgeving zegt dat alle Europeanen immers gelijk zijn voor de wet, maar de prijsverschillen in Europa zijn desondanks fors. Toen ik bij Saab werd ontslagen – laten we het er op houden dat ik anders ben dan de traditionele autodealer – ben ik met de afkoopsom voor mezelf begonnen.

‘Ik kocht een fax en telefoon en zette een advertentie in het Engelse autoblad Top Gear: nieuwe Saabs te koop met 30 procent korting. De telefoon ontplofte. Ineens verkocht ik wel vijftig auto’s per week. Op mijn zevenentwintigste, een jaar nadat ik begon, had ik een miljoen gulden bij elkaar. Een vreemd gevoel.

‘Daarna kwam de fiscus. Ze wilden dat ik meteen eventjes de vennootschapsbelasting voor het volgende jaar betaalde. Ik betaal graag belasting, maar de ambtenaren zouden best eens wat vriendelijker mogen zijn. Waarom krijg je nooit een bedankbriefje of een compliment? Soms loop ik wel eens over straat en dan zie ik een rijtje lantaarnpalen staan. Dan denk ik: hé, eentje is vast door mij betaald.

‘Drie jaar terug was ik zo goed als failliet. Ik reed rond in een Ferrari, maar had geen cent op mijn rekening. Verkeerde deal gedaan: te veel auto’s besteld. Toch heb ik heb ze allemaal afgenomen, want je afspraken nakomen moet altijd. Ook als dat in je eigen nadeel is. Dat is zaken doen.

‘Ik heb in tien jaar alle zeerovers wel een keer voorbij zien komen en word er altijd wijzer van. Nu gaat het weer goed en zou ik zelfs kunnen stoppen met werken. Geld betekent voor mij de luxe om met leuke mensen te kunnen werken. Ik heb nu een aantal goede mensen om heen verzameld en dat scheelt een hoop stress. En ik leef er goed van. Ik woon in een prettig Amsterdams appartement en heb net weer een Ferrari besteld: een zwarte 599 GTB Fiorano. Ik kan niet wachten tot ik hem heb.’

Marieke Jansz