48. DENK NIET TE SNEL DAT JE ER AL BENT

Goed, het geld is binnen. Na ijverig sparen, beleggen, beknibbelen, gokken, bluffen, strategisch trouwen, verhuizen en wat dies meer zij, staat dat miljoen op de bankrekening. Het zorgeloze genieten kan beginnen.

Toch?

Geld maakt gelukkig, is de aanname. Of zoals ondernemer Egbert Hennen het zegt: het is lekker om je vrouw in een BMW X5 te laten rijden. Beter dan in een Fiat Panda. En het is lekker om met het hele gezin naar een vet hotel te gaan, in plaats van naar de camping in Castricum.

Maar zou die gespierde BMW de meest verkochte auto van Nederland zijn, dan gaat de lol er toch een beetje af. Want rijkdom maakt vooral gelukkig wanneer de rijkaard zich daarmee kan onderscheiden van de rest. Geparkeerd naast een Pandaatje is de BMW op zijn mooist.

Wat blijkt: geld went. Want zodra dat miljoen binnen is, ga je je als rijke vergelijken met je nieuwe peergroup: collega-miljonairs. En dan stel je vast dat het nog veel mooier, beter en duurder kan. De buurman is de gelukkige eigenaar van een kajuitjacht én een chalet in Zwitserland. Balen!

Daar komt nog bij dat niet alleen de ambities, maar ook de uitgaven in rap tempo met de verworven welvaart mee groeien. Die luxere auto is duurder in benzine en onderhoud. Dat grotere huis vergt een uitgebreidere inrichting, betere sloten en een duurdere verzekering. In een vloek en een zucht komt de bodem van de schatkist weer in zicht. Legendarisch zijn de winnaars van loterijen die hun kapitale prijs er in een paar jaar doorheen wisten te jagen.

Dan is er nog een andere kwestie die een zorgeloos genot van rijkdom dwarsboomt. Met het stijgen van het banksaldo, verdwijnt de onbe-vangenheid. Geld maakt kwetsbaar en zet relaties onder druk. Een leven met lijfwachten is niet om jaloers op te zijn.

Wie al te gretig het miljoen wil binnenhalen, riskeert ten slotte het geluk dat toch al voor zijn voeten lag, over het hoofd te zien. Ware liefde, een goed gesprek, een straaltje zon, dat alles is onbetaalbaar en gratis tegelijk. BMW-klant of Panda-rijder, dat maakt geen verschil.

Marieke Jansz