45. LEES EEN BOEK (3)

Peter Paul de Vries scheidend directeur van de Vereniging van Effectenbezitters Illustratie Daisy Erades Erades, Daisy

De leestip van Peter Paul de Vries, scheidend directeur van de Vereniging van Effectenbezitters: Robert Hagstrom: The Warren Buffet Way: Investment strategies of the World’s Greatest Investor, Wiley, 272 blz, $ 14,95

‘Ik ben een groot aanhanger van Buffets beleggingsstrategie. Hij zegt: wees geen afstandelijke belegger. Aandeelhouders zijn deelnemers aan het bedrijf, ze moeten zich dus betrokken voelen.

‘Dit staat in contrast met de vluchtigheid waarmee beleggers vandaag de dag handelen. Hedgefondsen laten zelden een termijn zien van meer dan een paar maanden, en ook al koopt private equity hele bedrijven op en zijn ze daarmee meer betrokken dan hedgefondsen, ook deze durfkapitalisten investeren met het oog op een exit binnen een paar jaar. Deze beperkte trouw aan bedrijven is volgens mij geen winnende strategie.

‘Volgens Buffet valt de beste return te halen door allereerst bedrijven te begrijpen. Waar wordt geld mee verdiend? Wat is de kwaliteit van het management? Zo filter je de beste ondernemingen er uit. Hij zegt: zorg dat je overtuigd bent van de waarde van het bedrijf. Wanneer de koersen dan dalen, zonder dat er iets aan het bedrijf verandert, hoef je ook niet in paniek te raken. Dan is er gewoon sprake van een tussentijdse fluctuatie. Buffet liet niet voor niets de it-hausse aan zich voorbij gaan.

‘Juist particulieren kunnen geld verdienen door te profiteren van de langetermijnstrategie. Zij hoeven niet elk kwartaal succescijfers te laten zien aan hun baas, zoals fondsmanagers. Toch denk ik dat wanneer je echt snel geld wilt verdienen, je beter kunt investeren in onroerend goed. Koop een eigen huis. Zo bouw je pas echt eigen vermogen op.’

Stefanie Vermeulen