42. ...MAAR SPAAR MET AANDELEN

Wie tóch wil sparen, kan beter een strategie overwegen met een vleugje risico. Hoe? Door de rente op het spaargeld te beleggen in aandelen. Een voorbeeld: op een spaarrekening staat 25.000 euro (boven de vrijstelling in box 3) tegen 3,5 procent rente. Dit percentage fluctueert in de loop van de tijd en levert 875 euro rente per jaar op. Die beleg je in aandelen door elke maand (afgerond) 75 euro automatisch te beleggen in een wereldwijd opererend aandelenbeleggingsfonds, dat heet ‘middelen’.

Het uitgangspunt is dat deze groeiende belegging in aandelen, gerekend over een reeks van jaren, meer aan koerswinst plus dividend oplevert dan de spaarrente. De hoofdsom van 25.000 euro blijft zo ongeveer intact. Je krikt het rendement op door de maandinleg van 75 euro (sterk) te verhogen, wat mogelijk de hoofdsom beïnvloedt, want daar teer je op in.

Adriaan Hiele