40. TROUW NIET MET DE WARE, TROUW MET DE JUISTE

Het spreekwoordelijke lijden bij een echtscheiding kan aanmerkelijk verlicht worden. Zo berekende het Britse Center for Economics and Business Research een fikse toename van het aantal rijke vrouwen door hogere alimentatie-uitkeringen bij scheidingen. In de komende 15 jaar zou het aantal vrouwelijke miljonairs het aantal mannelijke in Groot-Brittannië zelfs overtreffen.

Neem Irina Malandina. De 39-jarige oud-stewardess van Aeroflot zorgde in maart voor een behoorlijke uitschieter in de statistiek, toen zij, na zestien jaar huwelijk, de scheidingspapieren tekende met de Russische oligarch Roman Abramovitsj. Opbrengst: ruim 225 miljoen euro, plus twee huizen, een jacht en een privévliegtuig.

Het internationale record voor een dure echtscheiding staat op naam van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die kocht in 1999 zijn vrouw Anna af met 1,3 miljard euro.

In Nederland zijn de voorbeelden minder pregnant, al pakte De Telegraaf in januari groots uit met de ‘duurste scheiding ooit’, tussen investeerder-miljardair Marcel Boekhoorn en zijn vrouw Marlies. Naar het schijnt zijn de twee ooit in gemeenschap van goederen getrouwd. Au.

Positiever is het om je geld te vergaren aan het begin van je huwelijk. Wie een onbezorgde financiële toekomst wil, trouwt niet alleen uit liefde, maar ook met een oogje op de bankrekening van je aanstaande schoonouders. Die kunnen op zijn minst voor een aardig startkapitaal zorgen. Zo begon investeerder Joep van den Nieuwenhuyzen zijn roemruchte ondernemersbestaan met een noodlijdende metaalfabriek in Limburg, cadeau gekregen van zijn (toenmalige) schoonvader Gerrit van der Valk.

In de jaren tachtig reed de Amsterdamse advocaat-politicus Willem Russell in een Rolls-Royce. Waarbij zijn omgeving zich steeds afvroeg of hij die met zijn declarabele uren als jurist had betaald, of van zijn en/of-rekening. Russell, overleden in 1993, trouwde in zijn leven twéémaal met een meisje van de puissant rijke C&A-familie Brenninkmeijer: Carla en Helen.

Philip de Witt Wijnen