4. BELEG IN DE BREEDTE EN DE LENGTE

Een simpele strategie om met aandelen miljonair te worden is ‘middelen’. Dat gaat zo. Je geeft je bank opdracht om eens per maand (aan te bevelen) automatisch een vast bedrag van je salarisrekening af te schrijven. Daar koopt de bank aandelen van een wereldwijd (mijn aanbeveling) beleggingsfonds voor, ongeacht de koers van dat moment. Zo omzeil je drie problemen: je hoeft de koersen niet dagelijks te volgen, niet te dubben over het voordeligste koopmoment en de bank zorgt geruisloos voor discipline. Zo beleg je in de breedte (wereldwijd) en in de (tijds)lengte, want elke maand.

Hoe werkt het middelen? Deze strategie van de kleine stappen, gekoppeld aan je salarisinkomsten, staat tegenover de aanpak die in één keer een (flink) bedrag in verschillende beleggingsfondsen stort. In aandelen, obligaties, regio’s (bijvoorbeeld China) of sectoren. Je weet dan niet of dat een gunstig moment was. Dalen daarna de koersen en wil je bijkopen, dan sta je zonder centen aan de zijlijn. Met periodieke stortingen blijf je bij dalende koersen (automatisch) kopen. Dit drukt je gemiddelde aankoopkoers en levert meer aandelen op dan bij de periodieke aanschaf van een vast aantal aandelen. Zo blijkt uit het volgende voorbeeld voor een inleg van 100 euro per maand in het fonds ABC, dat eind maart op 100 euro stond.

De middelaar kocht via de bank 1 participatie. Eind april doet ABC 80 euro en koopt hij 1,25 participatie. Eind mei staat ABC op 120 euro, koopt hij 0,83 participatie en bezit dan 3,08 participaties, met een gemiddelde aanschafprijs van 97,40 euro, die 369,60 euro waard zijn en 69,60 euro aan (papieren) koerswinst opleveren. Een belegger die niet middelt, maar steeds 1 parti-cipatie koopt op een gemiddelde prijs van 100 euro, bezit na drie maanden 3 participaties met een waarde van 360 euro (3 maal 120). Hij maakt geen 69,60 euro, maar 60 euro koerswinst.

Haalbaar rendement? Laten we het houden op netto, gemiddeld 8 procent per jaar, minimaal. Hoeveel moet een 35-jarige dan maandelijks opzij leggen om op zijn 65ste miljonair te zijn? Dat is 700 euro. Wie op zijn 25ste begint te zaaien en veertig jaar voor de boeg heeft, is goedkoper uit: 300 euro per maand. Hij of zij investeert dan in totaal 144.000 euro. De rest, 856.000 euro, is (koers)winst. De 35-jarige investeert in dertig jaar 252.000 euro en maakt 748.000 euro (koers)winst. Conclusie: de tijd werkt in je voordeel.

Adriaan Hiele