36. EMIGREER

Wie creatief is, komt met een mager budget in het buitenland heel ver. Je hoeft geen miljoen op de bank te hebben om in landen als Thailand, Venezuela of Marokko te leven als God in Frankrijk.

Vorig jaar waren honderdduizend Nederlanders zo dapper de stap te wagen: zij emigreerden naar het buitenland. Zeventig procent bleef veilig dichtbij en ging naar België, Duitsland, Frankrijk of Spanje. De rest liet Nederland achter voor verdere oorden.

Er zijn plekken op de wereld die zich slecht lenen voor een leven in luxe voor weinig geld. Oslo, Londen, Zürich, Kopenhagen en Tokio kunnen beter worden gemeden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Zwitserse bank UBS in 2006 publiceerde. Door in 71 landen een boodschappenmandje met 122 identieke producten te kopen, maakt de bank elke drie jaar een wereldwijde vergelijking van koopkracht. Waar voor je geld krijg je in grote delen van Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Wie in New York 100 euro uitgeeft, hoeft voor dezelfde spullen in Kuala Lumpur slechts 37, in Nairobi 38, in Buenos Aires 41 en Delhi 42 euro neer te leggen. Ter vergelijking: in Amsterdam kost het mandje 87 euro.

Toch is leven in weelde in het buitenland niet voorbehouden aan de happy few of vermogende grijsaards. Zelfs een Nederlandse uitkering kan volstaan. Dat de Indiase stranden van Goa sinds jaar en dag bevolkt worden door Nederlandse uitkeringsgerechtigden, is een publiek geheim. ‘Strenge regelgeving van het UWV maakt het weliswaar lastiger, maar sollicitatiebrieven versturen vanuit het lokale internetcafé biedt uitkomst’, zegt een ervaringsdeskundige en vaste India-ganger die liever anoniem blijft.

Op het populaire schiereiland Phuket in Thailand staan riante appartementen aan het strand te koop voor rond de 50.000 euro. Huren hoeft niet meer dan tweehonderd euro per maand te kosten. In buurland Cambodja kan het leven nog veel goedkoper. ‘Wie het ontbreken van verharde wegen, goede gezondheidszorg en scholen op de koop toeneemt, kan zich voor zevenhonderd euro per maand een riante huurwoning met tuin en bewaking, een auto, volle koelkast en schoonmaakster veroorloven en dan nog de helft van de week uitgebreid buiten de deur eten’, zegt voormalig expat Imke Gilsing.

Niet alleen Turkse en Marokkaanse Nederlanders verkiezen na hun pensioen de zon in hun geboorteland. In koningsstad Marrakech wonen zo’n vijfduizend geboren Europeanen. Hun euro’s zijn daar goud waard. Een kokkin, die dagelijks drie maaltijden bereidt, kost er 150 euro per maand. Nu de Belastingdienst een voordeeltje geeft aan mensen die zich hun pensioen in dirhams laten uitbetalen, is het zelfs extra aantrekkelijk om de koffers te pakken.

Annemiek Verbeek