34. LEES EEN BOEK (2)

Rienk Kamer Illustratie Daisy Erades De leestip van beleggingsexpert Rienk Kamer: Rienk Kamer: Alles over geld, Omega Boek (al 15 jaar uitverkocht): ‘Het beste boek over geld heb ik zelf geschreven: Alles over geld. Het boek geeft advies over alle aspecten van geld, van sparen en beleggen tot hypotheken. Het is het enige boek in de Nederlandse taal waarin geld zo uitgebreid behandeld wordt. Erades, Daisy

De leestip van beleggingsexpert Rienk Kamer: Rienk Kamer: Alles over geld, Omega Boek (al 15 jaar uitverkocht): ‘Het beste boek over geld heb ik zelf geschreven: Alles over geld. Het boek geeft advies over alle aspecten van geld, van sparen en beleggen tot hypotheken. Het is het enige boek in de Nederlandse taal waarin geld zo uitgebreid behandeld wordt.

‘Nu is het antiek. Sommige bedrijven die ik beschrijf, bestaan niet meer. De Amsterdamse optiebeurs bestond toen nog niet eens. Voor iemand die nu succesvol wil beleggen, is het dan ook geen geschikt boek. Maar er staan bepaalde wijsheden in die altijd gelden.

‘Een voorbeeld: als beleggers allemaal hetzelfde denken, dan gebeurt het tegenovergestelde. In 2005 beleefde de dollar een dieptepunt in de huidige cyclus. De hele wereld dacht dat de dollar verder zou vallen. Maar dat was juist het signaal dat hij ging stijgen. Dat komt omdat wanneer iedereen dezelfde mening heeft, kennelijk alle posities in die richting al zijn ingenomen; er zijn dan nauwelijks nog kopers of verkopers om de prijs daadwerkelijk in die verwachte richting te sturen.

‘Boeken over ‘zo werkt de beurs’, daar word je niet rijk mee. Geschiedenisboeken, die moet je lezen. Als je het menselijk gedrag door de eeuwen heen begrijpt, begrijp je ook de beurs. Punt is alleen dat de wereld nu te complex is voor de particuliere belegger. Twintig jaar geleden hoefde de belegger alleen Amerika en West-Europa te begrijpen, nu doet de hele wereld mee.

‘Mijn advies is daarom: kies hooguit drie, vier trends en laat de rest liggen. Zet in op de emerging markets Azië en Oost-Europa en op klimaatbeheersing. Doe vervolgens niet vijf transacties per week, maar blijft rustig. Conservatief be-leggen is het geheim van rijk worden.’

Stefanie Vermeulen