32. BLIJF BESCHEIDEN

Wiet de Bruijn (51) deed vier studies en verdiende zijn vermogen met Boedelbak en Van Dijk Studieboeken. Tegenwoordig is hij leraar op een vmbo in Amsterdam:‘Ik realiseer me goed dat ik in een bevoorrechte positie zit. Doordat ik eerder een vermogen heb opgebouwd, kan ik me nu bezighouden met zaken waar ik bevlogen over ben: het onderwijs.

‘Heel mijn leven heb ik mijn hart gevolgd. Neem het opzetten van een eigen bedrijf, dat was een jongensdroom. Geld verdienen was daarbij nooit een doel, hooguit een middel om mensen te ontmoeten en dingen voor elkaar te krijgen.

‘Samen met mijn neef heb ik in 1985 Boedelbak opgericht, een verhuurbedrijf in aanhangwagens voor de doe-het-zelfverhuizer. Het was een toegankelijk concept, omdat de verhuur plaatsvond bij benzinestations. Binnen een paar jaar was het een nationaal verhuurbedrijf. Het woord Boedelbak heeft zelfs een officiële vermelding in het woordenboek.

‘Na vijf jaar wilde ik iets anders. Zo kwam ik terecht bij Van Dijk Studieboeken, dat toen nog een familiebedrijf was. Via een management buy-in werd ik samen met mijn neef aandeelhouder en algemeen directeur en heb ik het bedrijf laten uitgroeien tot een logistiek goedlopende organisatie. Begin 2000 verkochten we Boedelbak en in 2003 stapte ik uit Van Dijk. Na een korte periode als coach voor leidinggevenden begon ik me te realiseren dat ik actief wilde zijn op maatschappelijk vlak.

‘Met mijn gezin ben ik naar de Verenigde Staten vertrokken, waar ik twee jaar op Harvard heb gestudeerd. Die periode betekende een omslag. Ik besloot dat ik het onderwijs in wilde. Na een lerarenopleiding van een jaar geef ik nu economieles op het Marcanti College, een vmbo in Amsterdam. Daarnaast houd ik me bezig met de ontwikkeling van onderwijsprojecten zoals het opzetten van een internationale school in Maastricht en een platform ter bevordering van de kwaliteit van onderwijs.

‘Alles wat ik in de loop der jaren heb ondernomen, kwam toevallig op mijn pad. De belangrijkste les die ik daarbij heb geleerd, is dat een groot deel van mijn succes te danken is aan mijn omgeving: mijn familie, mijn school, het dorp waar ik opgroeide, mijn vrouw, mijn zoon en mijn vrienden. Natuurlijk heb ik er zelf hard voor gewerkt, maar de omgeving maakte het mogelijk. Nee, dat is geen calvinisme, eerder gepaste bescheidenheid.

‘Mijn bevoorrechte positie wil ik graag door-geven aan anderen. De leerlingen van het vmbo waar ik lesgeef, hebben niet allemaal een stimulerende omgeving gehad. Door een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling, hoop ik dat zij toegang krijgen tot de netwerken waarvan ik gebruik heb gemaakt. Ik had ook kunnen blijven ondernemen, maar ik wilde iets teruggeven aan de maatschappij.’

Machteld Vos