31. GA NIET STUDEREN

Hoeveel laagopgeleiden staan er in de Quote 500? ‘Je kunt die vraag beter andersom stellen’, zegt Martijn de Meulder, coördinator van de jaarlijkse rijkenlijst. ‘Het aantal hooggeschoolden is op twee handen te tellen.’ Om miljonair te worden hoef je geen collegezaal van binnen te hebben gezien, blijkt uit de lijst. Of, zoals ‘mister Quote’ Jort Kelder het zegt: ‘Veel zakkenvullers begonnen ooit als vakkenvullers.’

Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd. De wijze les van iedere ouder aan zijn kind is toch dat hij vooral een ‘papiertje’ moet halen, anders redt hij het niet in deze harde wereld. De cijfers geven de opvoeders ook gelijk. Iemand die een studie heeft afgerond, verdient gemiddeld ruim twee keer zoveel als degene met alleen een vmbo- of mavo-diploma, zo blijkt uit gegevens van het CBS.

Wat te doen als je de top wilt halen, wel of niet studeren? Dat hangt ervan af wat je onder de top verstaat. Wie als werknemer wil slagen in het bedrijfsleven doet er absoluut verstandig aan in de boeken te duiken. Dat geeft de grootste kans op een fijn huis, een fijne auto en misschien een fijn leven.

Maar wie écht rijk wil worden, gaat niet studeren, maar begint voor zichzelf. Pak de voorbeelden er maar bij: Henny van der Most, die na drie jaar LTS een handeltje in oud ijzer begon en dat uitbouwde tot een recreatie-imperium, waar zo’n 2000 mensen werken. Of havo-klant John de Mol die met zijn productiebedrijfje jarenlang verlies leed en bijna failliet ging. Hij leende geld van Willem van Kooten en kwam er bovenop. Het vervolg is bekend.

Kennelijk staan de schoolbanklessen haaks op de ware ondernemersdeugden. Bij succesvol entrepreneurschap hoort dat je niet denkt, maar doet. Dat je jezelf niet verliest in wetenschappelijk onderbouwde theorieën, maar vertrouwt op je intuïtie. En dat heb je afgeleerd als je tot je 25ste bent volgestopt met kennis.

Vastgoedhandelaar en nummer 66 in de Quote 500 Ed Maas had sowieso al weinig op met studiebollen. Hij liet het lijfblad voor miljonairs evenwel optekenen dat hij ook een titel voor zijn naam heeft: ‘MM, van multimiljonair’.

Friso Schotanus