3. BEDWING ANGST EN HEBZUCHT

Adri Wischmann (42) heeft een bedrijf in beleggingssoftware. Daarnaast handelt hij al twaalf jaar als daytrader op de beurs: ‘Al tijdens mijn studie computertechniek heb ik IIS opgezet, een bedrijf in beleggingssoftware. Het is dan een logische stap om zelf ook te gaan handelen. Een daytrader stapt, gedurende beurstijd, con-tinu in en uit de markt en maakt zo gebruik van prijsfluctuaties.

‘Meestal handel ik ’s ochtends een paar uur en besteed ik de rest van de dag aan mijn bedrijf. Er zijn daytraders die de hele dag achter het scherm zitten, uit angst iets te missen. Nou en? Die trein komt dagelijks vele malen langs, dan doe je toch de volgende keer mee?

‘Geobsedeerde handelaren worden niet oud, want het is een stressvolle bezigheid. Je moet continu beslissingen nemen met een financiële consequentie. Eén muisklik en seconden later heb je winst of verlies.

‘Zelf handel ik in Eurostoxx futures. Dat zijn futures op de Eurostoxx 50, een index van de 50 grootste bedrijven in Europa. Het voordeel van futures is dat je zowel long (kopen) als short (verkopen) kan gaan, waardoor de richting van de markt niks uitmaakt. Zolang er maar fluc-tuatie is. De onderliggende waarde van een Eurostoxxfuture is 42 duizend euro, maar dat bedrag hoef je niet op tafel te leggen. Eén contract geeft tien euro winst of verlies per punt.

‘Veel mensen denken dat futures extreem risicovol zijn. Onzin, want eigenlijk zijn het gewoon aandelen. Consequent verliezen is net zo moeilijk als consequent winnen. Het is een gesloten potje: als ik duizend euro verlies, wint iemand anders het.

‘In de twaalf jaar dat ik dit doe, heb ik menig handelaar in de problemen zien komen. Een goede daytrader is heer en meester over zijn angst en hebzucht. Beide emoties zorgen ervoor dat je gekke dingen doet. Heb de discipline om te stoppen, zeker als je in een verliesgevende positie zit. Bij mij loopt één op de vier handelsdagen uit op verlies en dat accepteer ik. Wie niet tegen zijn verlies kan, is niet geschikt voor deze handel.

‘Zelf heb ik targets gesteld. Als ik die heb gehaald, stop ik. Dat geldt zowel voor de winst, 3.000 euro, als voor de verlieskant. Bij een verlies van maximaal 15.000 euro stop ik ook. Op zo’n slechte dag, pak ik mijn dubbelloops jachtgeweer en ga ik kleiduiven schieten.

‘Er zijn daytraders die beweren het voor de spanning te doen, maar dan kan je beter gaan parachutespringen. Ik doe het om de centen en omdat het een leuk spel is, waarvan de score wordt bijgehouden in euro’s.’

Machteld Vos