29. KOM IN HET VIZIER VAN HEADHUNTERS

De telefoon gaat. Een onbekende persoon vraagt of je vrijuit kunt spreken. Waarom kijken de collega’s je opeens zo aan? Zouden ze doorhebben dat er een headhunter aan de telefoon hangt?

Zo ongeveer verging het Eric-Jan Radstake (37), sinds een half jaar projectleider bij Stork Food and Dairy Systems. ‘Ik had juist het gevoel dat ik toe was aan een volgende stap, toen een headhunter mij belde. Hij had dé baan voor me.’

Radstake was geïnteresseerd en maakte gebruik van zijn sterke onderhandelingspositie. ‘Ik werd gevraagd, dus na het eerste salarisvoorstel van Stork heb ik er nog een schepje bovenop gedaan. Ik verdien nu 25 procent meer.’

Volgens Adriaan van Loon, mede-eigenaar van headhuntersbureau IWS, maken kandidaten vaak grote financiële stappen wanneer een headhunter hen bemiddelt. ‘Meestal tussen de 10 en 20 procent.’ Niet gek. Vraag is dus hoe in het vizier van een headhunter te komen?

‘We weten precies welke interessante personen waar zitten’, zegt Hans Warmerdam van headhuntersbureau Haselhoff Groep. ‘We kennen ze persoonlijk, omdat onze headhunters voorheen collega’s van ze waren, of we volgen hun stappen via vakbladen.’

Toch hoeven ook carrièremakers die nog altijd op dat geheimzinnige telefoontje wachten zich niet buitenge-sloten te voelen, volgens Warmerdam. ‘Die kunnen zelf bellen en een open gesprek aanvragen.’

Wat niet wil zeggen dat iedereen zomaar in het bestand van de headhunter belandt. Want het hart van de headhunter moet wel sneller gaan kloppen. ‘Dat is puur gevoel’, zegt Warmerdam. ‘Ik zelf knap af op mensen die vreselijk overtuigd zijn van zichzelf. Niemand is perfect, ik wil dus niet alleen successen horen, maar ook de kuilen waaruit een kandidaat is gekropen.’

Andere tips van Warmerdam: ‘Wees zo specifiek mogelijk in de functie die je zoekt. En stuur een kort cv, laat alle overbodige blabla weg.’

Bij headhunter Van Loon maken kandidaten die regelmatig even met hem bellen, een grotere kans. ‘Aan die personen zullen we eerder denken.’

Stuur dus regelmatig een update van het cv, veranderende behoeften, of bel gewoon voor een praatje. Radstake beaamt dat dat werkt: ‘De afgelopen drie jaar hield ik regelmatig contact met twee headhunters en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.’

Stefanie Vermeulen

    • Stefanie Vermeulen