28. KIJK AF

Michiel Steenman (44) Foto Krijn van Noordwijk Michiel Steenman (44) werkte jarenlang als investment banker, in Nederland en in Hong Kong. Tegenwoordig is hij pri-vate banker in Genève, voor vermogende particulieren Noordwijk, Krijn van

Michiel Steenman (44) werkte jarenlang als investment banker, in Nederland en in Hong Kong. Tegenwoordig is hij pri-vate banker in Genève, voor vermogende particulieren: ‘In 1989 ben ik begonnen als investment banker bij ABN Amro, eerst in Nederland en vanaf 1994 in Hong Kong. Daar ben ik vijf jaar later overgestapt naar JP Morgan Chase. Mijn specialisatie was Equity Capital Markets: het begeleiden van bedrijven bij beurstransacties als de uitgifte van aandelen of een beursgang.

‘In een goed beursjaar konden dat veertig transacties zijn, in een mindere periode slechts één. Maar ook dan was het werk er niet minder om. Er waren weken dat je 120 uur draaide. Dat moest wel, want de concurrentie slaapt nooit. Altijd ligt er iemand op de loer om de deal over te nemen, zowel collega’s als concurrenten.

‘Een stressvolle baan, maar daar is de beloning ook naar. De hoogte van je bonus is afhankelijk van veel factoren: het resultaat van de bank, dat van de afdeling, de teamprestatie en ten slotte van de persoonlijke bijdrage. Bij Amerikaanse banken zijn de bonussen voor een managing director het hoogst. Anything goes: van 1 tot wel 50 miljoen dollar.

‘Onder collega’s werd maar mondjesmaat over de hoogte van de bonus gepraat. Zoiets ligt gevoelig. De superieuren doe je er geen plezier mee te praten over een vette bonus, want dat veroorzaakt onrust onder minderbedeelde collega’s. Omgekeerd is een lage bonus slecht voor je marktwaarde, zeker als headhunters er lucht van krijgen.

‘Aan één ding kon je wel zien dat het bonustijd was geweest. Dan stond de garage van de country club opeens vol met de nieuwste modellen en lagen op de bureaus folders van exclusieve real estate brokers.

‘In die periode heb ik geleerd te kijken naar succesvolle mensen. De verschillen waren duidelijk. Bij sommige superieuren gebeurde weinig op businessvlak, omdat het geen closers waren. Ze dansten, maar kregen nooit een zoen. En dan waren er mannen die niet alleen een zoen kregen, maar zelfs mee naar huis mochten. Van hen keek ik de goede dingen af en creëerde zo mijn eigen stijl.

‘In 2002 ben ik om privéredenen naar Genève verhuisd. Zelf had ik inmiddels een bescheiden vermogen opgebouwd dat moest worden beheerd. Aangezien investment banking in Zwitserland geen rol speelt en ik geen verstand heb van horloges of chocola, ben ik in vermogens-beheer gestapt.

‘Steenman Asset Management loopt goed. Voor een kleine groep vermogende particulieren beleggen we in gespecialiseerde fondsen. Ontzettend leuk werk. Maar hoewel ik nooit terug zou willen, mis ik het soms wel eens: de spanning van investment banking.’

Machteld Vos