27. VERHUIS

Rijk worden door te verhuizen. Huiseigenaren die niet opzien tegen een verhuizing op z’n tijd kunnen profiteren van de aanhoudende prijsstijgingen op de huizenmarkt.

Neem Anton Haak. In 2004 kocht hij de helft van een oud boerderijtje in Loosdrecht. Niet heel groot, met een woonoppervlak van zo’n 120 vier-kante meter. Maar wel met een flinke lap grond aan het water. Het optrekje kostte 370.000 euro en er moest veel aan gebeuren. Geen probleem voor Anton, want klussen is zijn hobby. In een jaar tijd zorgde hij eigenhandig voor een nieuwe indeling, vloer, keuken, badkamer en stuclaag. Inmiddels is zijn paleisje getaxeerd op ruim 550.000 euro en gaat hij de boerderij verkopen.

Eerder knapte Haak al eens een vervallen woonboot op, die hij nu verhuurt aan expats. Als hij nog een paar keer zo’n slag slaat, zegt Haak, ligt het miljonairschap in het verschiet.

Wie ook op deze manier wil binnen-lopen, moet allereerst het juiste type huis kopen. Of dit een villa is, of een rijtjeshuis, verschilt per regio, zegt makelaar en woningmarktconsultant Anke Bodewes. Haar advies: ‘Bestudeer de woningvoorraad en de bevolkingsopbouw in een gebied. Zijn er bijvoorbeeld weinig appartementen, en heeft die regio straks veel zestigers, dan zullen appartementen er binnenkort goed in de markt liggen.’

Is de juiste soort woning eenmaal in het vizier, dan moet de woningspeculant volgens de makelaar letten op de kenmerken die ieder type huis gewild maken: buitenruimte (tuin of balkon), een goede zonligging en vrij uitzicht.

Blijkt de droomwoning financieel buiten bereik, kies dan een slecht onderhouden (dus goedkoper) exemplaar. Anke Bodewes: ‘Wie alles uitbesteedt, kan zo’n 70 procent van de verbouwingskosten terugkrijgen bij de verkoop. Doe je veel zelf, dan kunnen de inspanningen leiden tot pure winst.’

De ene verbouwing voegt echter meer waarde toe dan de andere. ‘Doe vooral ingrepen die de basiskwaliteit verbeteren, zoals het aanleggen of vernieuwen van water, gas, elektra of isolatie’, vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ‘Ook verbouwingen die de leefruimte vergroten, komen de prijs ten goede. Denk aan het aanleggen van een erker, zolder, dakkapel of serre.’

Sharon Klein