26. DEEL UIT

Toen bouwmagnaat Dik Wessels eind jaren negentig zijn erkentelijkheid wilde bewijzen aan zijn trouwe secretaresse, gaf hij haar een plukje aandelen in een toen nog volslagen onbekend internetbedrijf, waarin de Twent vroegtijdig had geïnvesteerd. In maart 2000 ging World Online naar de beurs. Wessels’ secretaresse kon haar pakketje aanbieden voor, naar verluidt, 20 miljoen gulden. (En Wessels zelf streek ruim een miljard op.)

Investeerder Marcel Boekhoorn heeft er zijn tegelwijsheid van gemaakt: ‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.’ Als er iemand in het Nederlandse zakenleven is die niet krenterig is met het strooien met aandelen en cadeautjes, is hij het wel. De voormalige accountant werd er miljardair mee.

Wanneer de Nijmeegse zakenman een interessante investering ziet, schroomt hij niet om het management en naaste adviseurs ruimhartig mee te laten participeren. Vaak is dat gemakkelijk, omdat de meeste deals die Boekhoorn vanaf eind jaren negentig fortuin hebben gebracht, een product zijn van het samenvoegen van verschillende bestaande bedrijven – waarbij de oorspronkelijke eigenaar aandeelhouder blijft. Zo ging aan de verkoop van Bakker Bart in 1999 (voor 350 miljoen gulden aan het Duitse voedingsconcern Kamps) een fusie vooraf van drie bakkersketens. Van de verkoop werden, naast ‘architect’ Boekhoorn, zeker acht mensen multimiljonair.

Bij de grootste klapper toe nu toe – de verkoop twee jaar geleden van telecombedrijf Telfort aan KPN, voor 1 miljard euro – profiteerden niet alleen Boekhoorn en de zittende directie. Ook zijn naaste adviseurs, zoals de gevallen Ahold-topman Cees van der Hoeven, waren deels in aan-delen betaald. Van der Hoeven verdiende ruim 40 miljoen euro.

Summum van Boekhoorns goedgeefsheid is de beleggingsmaatschappij Toeca BV die hij speciaal heeft opgericht om zijn familie en naaste vrienden te laten delen in zijn succes. Na de Telfort-verkoop ontvingen de participanten een paar ton, en een exclusief horloge. Onder hen: zijn broer, zijn zwagers, zijn chauffeur en elf vrienden uit zijn voetbalteam Oranje Blauw IV. Eén naaste vriend die niet aan Toeca meedeed, kreeg als troost een Mercedes.

Philip de Witt Wijnen