25. KIES HET JUISTE BEROEP

In loondienst valt aardig te verdienen, mits natuurlijk het juiste beroep wordt gekozen en vervolgens de hogere functies worden bereikt. Directeuren van beursgenoteerde multinationals bijvoorbeeld, verdienen doorgaans meer dan uitstekend. Zo verdiende bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico in 2005 volgens de Vereniging van Effectenbezitters liefst 10.826.059 euro.

In de Verenigde Staten zijn loontrekkers die nog veel hogere bedragen opstrijken, maar voor Nederlandse begrippen is Bennink een uitschieter. De grote klapper zit bij dit soort functies overigens niet in het (zeer aardige) salaris, maar in de bijbehorende bonussen plus aandelen- en optiepakketten.

In de publieke sector kan een algemeen directeur ook forse bedragen verdienen, vooral bij verzelfstandigde overheidsbedrijven. Uit onderzoek van Intermediair bleek bijvoorbeeld dat Essent-topman Michiel Boersma in 2005 een bruto jaarsalaris opstreek van 873.000 euro.

Maar een topfunctie is niet voor iedereen weg-gelegd. En dat geeft ook niet, want in de ‘gewonere’ beroepen valt eveneens heel aardig te verdienen. Welke beroepen het best betalen is nauwelijks vast te stellen.

‘De lijstjes met best betaalde beroepen zijn een beetje flauw’, zegt Paulien Osse van Loonwijzer.nl. ‘Per beroep kunnen salarissen namelijk sterk verschillen op grond van ervaring, opleiding en bedrijfsgrootte. Essentieel is ook welke bonussen en toeslagen iemand bemachtigt. Zo verdient de ene advocaat veel meer dan de andere.’

Maar een arts in loondienst krijgt doorgaans een hoger loon dan een buschauffeur. Waarom? ‘Loonverschillen ontstaan vooral door het aantal jaren studie dat nodig is om een beroep uit te oefenen’, zegt Ernest Berkhout, bij de Stichting Economisch Onderzoek medeverantwoordelijk voor het onderzoek Studie & Werk 2006.

Mensen met een universitaire opleiding verdienen gemiddeld meer dan hbo’ers. Uiteraard, zegt Berkhout, spelen vraag en aanbod ook een belangrijke rol. Medici en juristen verdienen gemiddeld het meest: zo’n 3.000 euro netto per maand, vijf jaar na afstuderen.

Wie per se veel wil verdienen, moet dus drie keuzes te maken: een zo hoog mogelijke opleiding in de juiste richting, een beroep met doorgroeimogelijkheden én een groot bedrijf.

‘Maar’, waarschuwt Paulien Osse van Loonwijzer.nl, ‘zelfs een glanzende carrière is geen garantie voor het grote geld. Minister-president Balkenende verdient jaarlijks een relatief magere 123.565 euro; de paus verdient helemaal niets.’

Heidi Klijsen

Vergelijk salarissen op www.loonwijzer.nl7.000 banen voor hoogopgeleiden:www.intermediair.nl/html/Salariskompas