2. WORD SLAPEND RIJK

De hele dag niks doen en tóch flink betaald krijgen. Kan dat? Ivo ten Broek (34) zegt van wel. Jarenlang was hij medisch proefpersoon. In zijn studententijd deed hij mee aan onderzoeken naar aidsremmers, schizofrenie en prostaatkanker. ‘Omdat het zo ontzettend makkelijk geld verdienen is. Aan één onderzoek hield ik eens 4.500 gulden over.’

De risico’s waren geen bezwaar, zegt Ivo. ‘Ik weet dat ze er zijn. Er kan wat misgaan, maar meestal is het ergste een keertje kotsen. Bovendien moet je helemaal gezond zijn voordat je mee mag doen. Vooraf onderga je een arsenaal aan testen. Tijdens het onderzoek worden elk kwartier je bloeddruk en hartslag gecontroleerd. Er is goede begeleiding.’

Het lijkt het perfecte voorbeeld van slapend rijk worden. Ontspannen televisiekijken vanuit je ziekenhuisbed. Maar risicoloos is het zeker niet. In Groot-Brittannië werden vorig jaar zes mannen heel ernstig ziek nadat ze medicijnen tegen leukemie hadden getest. Makkelijk geld verdienen bleek voor hen een illusie.

Toch bestaat er een zo mogelijk nog bizardere manier om de portemonnee te vullen: organen afstaan. In China worden nieren en levers grif verkocht, voor 5.000 tot 30.000 dollar per stuk. In de Europese Unie is organen ver-kopen overigens verboden.

Liever niet in de medische hoek? Op internet kun je banners klikken of online enquêtes invullen (zie inzet). Dat laatste kan al snel twintig euro per uur opleveren.

Ook een mogelijkheid is reclame op je auto plakken. Geldopwielen.nl biedt bezoekers tot 250 euro per maand aan om als reclamezuil de weg op te gaan. Daar gaat wel inschrijfgeld (49,95 euro) aan vooraf. Of deze manier van slapend rijk worden aanbeveling verdient, is niet zeker. In het tv-programma Tros Radar kwam de eigenaar van de site onlangs in beeld vanwege vermeende oplichting. Op andere sites van de man werd ook om geld gevraagd, maar na betaling bleef een reactie steevast uit.

De mogelijkheden om inspanningloos rijk te worden, zijn kortom beperkt. Toch zijn er creatieve geesten die van niets iets weten te maken. Befaamd is het voorbeeld van de Canadees Kyle MacDonald, die op het internet één rode paperclip te ruil aanbood. Veertien slimme ruils later werd MacDonald, via onder meer de tussenstappen vishaak, generator, sneeuwmobiel en filmcontract, de bezitter van een huis. Zonder dat daar één dollar aan te pas kwam.

Chris Hensen