18. SPECULEER

Wie kent ze niet, die sterke verhalen op verjaardagen van ooms en zwagers die tegen elkaar opbieden met hun beurswinsten? Maar ondanks hun klappers op de beurs zijn ze toch gewoon gebeleven. Zij zijn blijven werken.

Kan’ ie? Miljonair dankzij aandelen?

Ja, mits u enig startkapitaal hebt, over een sterke maag beschikt, uw partner niets vertelt van de risico’s en een paar kilo geluk hebt. In ruim tien jaar (bijna) miljonair, in een paar stappen.

Het is najaar 1996. Tv-programma-maker Endemol gaat naar de Amsterdamse effectenbeurs. U steekt 50.000 gulden in aandelen van Endemol. De introductiekoers is 48 gulden. Omgerekend naar toen nog onbekende euro’s: 22. Veel muziek zit er niet in de koers van Endemol, maar u blijft ge-loven in de magie van John en Joop, de ex-diskjockey en de ex-verkoper van feestartikelen. Dan begint de internethausse, de beurs stapelt record op record en op 17 maart 2000, de dag dat World Online naar de beurs gaat, biedt de Spaanse telefoonmaatschappij Telefónica 158 euro per aandeel.

U verkoopt alles. De 50.000 gulden uit 1996 is nu, afgerond, 350.000 gulden. Omgerekend: 150.000 euro.

Nu komt het moeilijkste. Wat te doen? Het is net als in het echte casino: doorgaan, nog een keer inzetten, of stoppen en fiches inwisselen bij de kassa?

U heeft van de internethausse geprofiteerd, maar ja, Sinterklaas komt maar één keer. Afwachten. De koersen kelderen. De hausse blijkt een zeepbel.

Maar ja, het geld brandt.

Begin september 2001 valt uw oog op KPN. De koers is 2,21 euro per aandeel. Een dieptepunt. De perspectieven zijn somber. We laden ons helemaal vol. Nu is de koers rond 11,70 euro. Uw aandelen zijn vijf keer zoveel waard: 750.000 euro. Ja, u bent guldensmiljonair.

Maar u had het beter kunnen doen, veel beter zelfs, als u goklustiger was geweest. De mooiste kans kwam op 12 maart 2003, toen de koers van Corus, het Britse staalconcern dat eigenaar is van Hoogovens in IJmuiden, een dieptepunt bereikte van 9 eurocent.

De supergok is: verkoop het inmiddels veilige KPN. Opbrengst: 2,9 maal de inleg. U heeft nu 430.000 euro en steekt alles in Corus. Met de pieken en dalen van de staalmarkt slaapt u slecht. Dit is wel een heel wisselvallig bedrijf.

Begin 2003 is Corus mede afhankelijk van bankkredieten om overeind te blijven. De risico’s zijn hoog, maar u wordt beloond. En hoe.

Eind 2006 ontstaat een biedingsstrijd om Corus, die beslist wordt door Tata Steel uit India. Rekening houdend met een financiële reorganisatie bij Corus in 2006 stijgt de koers met de factor 20. Uw 50.000 gulden uit 1996 zijn tien jaar later bijna 7 miljoen geworden.

Menno Tamminga