17. LAAT JE SCHOENEN VERZOLEN

De Amerikaanse auteur Thomas J. Stanley schrijft bestsellers (onder andere The Millionaire Next Door) over hoe je miljonair kan worden én blijven. Hij en zijn staf bestuderen daarvoor al meer dan twintig jaar de huishoudens van rijke mannen en vrouwen. Die bestaan voor 95 procent uit getrouwde stellen en in 70 procent van de gevallen zorgt de man voor ruim 80 procent van het inkomen.

Kunnen wij leren van hun ervaringen? Ja en nee, want de Amerikaanse samenleving zit wettelijk, juridisch, fiscaal, economisch, financieel en mentaal anders in elkaar dan de onze. Je kunt boeken over rijk worden, die in de VS aan de lopende band verschijnen, dus niet vertalen in het Nederlands, die op je nachtkastje leggen en hopen dat de euro’s tijdens je slaap binnenrollen. Niettemin kun je lessen trekken uit de opvattingen van de door Stanley ondervraagde rijkelui, zoals blijkt uit de volgende voorbeelden. Je kan niet van het leven genieten als je verslaafd bent aan geld uitgeven en lenen.

70 procent van de miljonairs laat zijn schoenen verzolen. Dat is goedkoper dan nieuwe aanschaffen en je hoeft er niet voor te winkelen.

Creatieve intelligentie is de sleutel tot succes: kansen zien die anderen niet zien, een gat in de markt vinden, je specialiseren en houden van je baan of bedrijf.

Miljonairs winkelen eerder (vertaald naar Nederland) bij de Aldi, Blokker, Zeeman of Gamma dan in de Amsterdamse PC Hooftstraat.

Hun belangrijkste succesfactoren: eerlijk zijn tegen iedereen, discipline, goed met mensen kunnen opschieten, een toegewijde partner zijn en harder werken dan anderen.

Meer informatie over Thomas J. Stanley op www.themillionairemind.com en bij uitgeverij www.andrewsmcmeel.com

Adriaan Hiele

    • Adriaan Hiele