16. LAAT JE (GROOT)OUDERS SCHENKEN

Je ouders kunnen je per jaar 4.412 euro (in 2007) schenken, belastingvrij. Ben je 18 jaar of ouder, maar jonger dan 35 jaar, dan wordt de vrijstelling eenmalig verhoogd tot 22.048 euro.

Heeft niemand in de familie aan deze geste van de fiscus gedacht en ben je al 35 jaar of ouder, dan kan je de schade inhalen als je getrouwd bent met iemand die nog geen 35 jaar is, maar wel minimaal 18 jaar.

Je ouders schenken dan niet aan hun schoonzoon of schoondochter, maar aan hun kind, ook al is dat te oud voor de vrijstelling. Denk erom dat je alleen recht hebt op deze vrijstelling wanneer je daarvan aangifte doet. En: samenwonen is niet voldoende: je moet echt getrouwd of ge-registreerd partner zijn.

Ook gulle grootouders kunnen je helpen bij je miljoenenjacht. Ze mogen je per jaar 2.648 euro belastingvrij schenken. Die vrijstelling kan je opkrikken door je grootouders eerst aan hun kinderen (je ouders) te laten schenken. Dan geldt de voornoemde vrijstelling van 4.412 euro. Dat bedrag schenken je ouders vervolgens door aan jou.

Je grootouders mogen ook je partner (in ruime zin) 2.648 euro per jaar schenken. Trouwens, dat mogen ze aan iedereen. Zie voor de details een van de dikke belastinggidsen.

Adriaan Hiele