15. COMPENSEER GEBREK AAN TALENT MET INZET

Evert Kroon (49) is vastgoedhandelaar met een geschat vermogen van 73 miljoen euro. Dit jaar deed hij met zijn motor mee aan de woestijnrally ‘Parijs-Dakar’: ‘Hiervoor had ik al twee keer eerder meegedaan aan de Dakar-rally, maar nooit de finish gehaald. De eerste keer verdwaalde ik in de woestijn van Mauretanië, de tweede keer reden we de auto total loss. Gek werd ik ervan, want eens in mijn leven moest en zou ik die rit uitrijden. Een jaar lang heb ik dag en nacht getraind, twee keer mijn ribben gebroken en een keer een pols verbrijzeld. Maar deze keer is het gelukt, op de motor.

‘Ik heb er knalhard voor gevochten, maar dat geldt voor alles dat ik heb bereikt in mijn leven. Als je een tekort hebt aan talent, moet je dat compenseren met een overdosis aan inzet. En ja, ik ben best een beetje creatief, een beetje handig en een beetje slim. Maar ik moet het vooral hebben van mijn doorzettingsvermogen.

‘Op mijn twaalfde begreep ik dat geld nodig is om onafhankelijk te zijn. En geld verdienen, dat leren ze je niet op school. Er is maar één manier om snel veel geld te verdienen: goedkoop inkopen en duur verkopen. Dat kan met alles. Ik heb gehandeld in fietsen, krantenwijkjes en brommers. Op mijn achttiende verdiende ik mijn eerste ton als autoverkoper en zeven jaar later was ik de grootste Renault-dealer van Nederland.

‘Mijn concurrenten heb ik allemaal vermorzeld. Heel bewust. Maar na tien jaar vond ik het saai en heb ik de boel verkocht. Sindsdien zit ik in het onroerend goed. Dat is fantastisch, want een deal sluiten is het heerlijkste wat er is.

‘Eigenlijk geef ik niet veel om geld. Ik leef er goed van, maar als ik het morgen met minder moet doen, lig ik daar niet wakker van. Het gaat mij om het leveren van een prestatie. Op elk vlak: sporten, plezier maken en met werken. Ik doe niks half.

‘Gisteravond ben ik bijvoorbeeld met vrienden dronken geworden. Niet een beetje, maar heel erg lam. Maar evengoed drink ik een half jaar lang geen druppel. Bij mij is het alles of niets. Iedere avond wil ik gaan slapen met het gevoel dat ik die dag het maximale uit het leven heb gehaald.

‘Ik denk nog na over wat ik dit jaar zal gaan doen: meedoen aan Le Mans, Dakar of misschien de marathon van New York. Ik ben er nog niet uit, maar dat er iets gaat gebeuren staat vast.’

Machteld Vos

    • Machteld Vos