14. LET OP DE KLEINTJES

Je kunt de loterij winnen of een fortuin erven, maar doorgaans is miljonair worden een kwestie van disci-pline. Hard werken, maar ook weinig uitgeven en slim investeren. De aspirant-miljonair kan maandelijks al honderden euro’s besparen in huis, tuin en keuken.

Weet wat je uitgeeft. Dat is de basistip die elke expert geeft voor wie wil beknibbelen op de kosten. Een huishoudboekje klinkt erg jaren vijftig, maar is nog altijd zeer effectief. ‘Veel mensen hebben geen idee wat ze uitgeven’, zegt Gabriëlla Bettonville van Nibud, het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting. ‘Als je het eens twee maanden bijhoudt, schrik je er al snel van.’

Hoeveel je precies kunt besparen, is afhankelijk van je inkomen en de eisen die je aan het leven stelt. In een rekenvoorbeeld van het Nibud kan een gemiddeld gezin met twee kin-deren en twee werkende ouders maandelijks 986 euro besparen met een sobere levensstijl. Sober betekent: niet meer op vakantie gaan en alleen kleren kopen als de oude versleten zijn.

Maar zelfs als je af en toe uit eten gaat en erg gesteld bent op nieuwe schoenen, valt er heel wat te besparen. Volgens Margot Bosch van de stichting Zuinigheid met Stijl zijn vooral contracten en abonnementen die lang geleden zijn afgesloten een grote kostenpost. ‘ADSL, telefoon, verzekeringen, die kunnen inmiddels vaak veel goedkoper.’

Vrekkigheid is overigens geen vereiste. Zuinig leven of consuminderen is in, en wie het slim doet, bespaart niet alleen kosten, maar spaart ook het milieu. Minder eten weggooien is daar een voorbeeld van. Net als zuinig omgaan met gas, water en elektriciteit.

De verleiding om veel te kopen is echter groot. Aanbiedingen als ‘drie halen twee betalen’ zorgen vaak voor onnodige aanschaffen. Ook ‘koop nu, betaal later’ klinkt aantrekkelijk, maar is dat volgens de zuinigheidsdeskundigen niet. Leven op de pof zorgt via rente uiteindelijk tot een duurdere aanschaf.

Margot Bosch adviseert: ‘Ga, als je wilt besparen, niet met een pinpas of creditcard op stap. Maak een lijstje, bedenk van tevoren hoeveel je wilt be-steden en neem dat in kleine coupures mee.’

Casper van den Broek benadert het consuminderen in zijn Eurodrilboek als een militaire training. ‘Om rijk te worden met besparen is discipline nodig’, zegt hij. ‘In het begin is het even moeilijk, maar je moet het uiteindelijk als een hobby gaan zien. Dit is de enige hobby die niets kost, maar juist geld oplevert.’

Wie eenmaal geld weet uit te sparen moet dat, om echt rijk te worden, laten groeien. ‘Dat kan het beste door te beleggen in fondsen’, adviseert Van de Broek. ‘Je kunt met genoeg discipline uiteindelijk duizenden euro’s per jaar besparen.’

Leendert van der Valk

Zie voor meer besparingstips: www.nibud.nl,www.zuinigheidmetstijl.nl, www.genoeg.nl