12. SPEEL MEE MET DE LOTTO 10

Jeroen Bogaert Foto Krijn van Noordwijk winnaar van een grote Lotto-prijs Noordwijk, Krijn van

Jeroen Bogaert (28) won in oktober 5,2 miljoen euro met de Lotto: ‘Ik heb ooit een machtiging getekend, waardoor ik automatisch elke week meespeelde met de Lotto. Maandelijks werd er twintig euro van mijn bankrekening afgeschreven en als ik iets won, werd het bedrag erop gestort. Ik geloof dat ik ooit eens een prijsje van vijf euro had gewonnen, maar eigenlijk checkte ik de uitslagen nooit. Ook deze keer niet.

‘Samen met drie vrienden werd ik met een smoes naar de televisiestudio in Aalsmeer gelokt, waar we op de tribune van Lotto weekend miljonair mochten zitten. Ik vond het een vreemde situatie, maar het kwam niet in me op dat ik wellicht een prijs had gewonnen. Presentator Robert ten Brink kwam een praatje met ons maken en tegen mij begon hij over All you need is love. Dus ik dacht: ‘Oh nee, zit ik straks met een videoband in die caravan naar een liefdesverklaring te luisteren.’

‘Toen vertelde Ten Brink me dat ik 5,2 miljoen euro had gewonnen. Ik hoorde het hem zeggen, maar op dat moment drong de betekenis van die boodschap nauwelijks tot me door.

‘Het is nu een paar maanden geleden, maar nog altijd moet ik wennen aan het idee. Ik heb er wel een paar slapeloze nachten van gehad. Van de Lotto begreep ik dat er mensen zijn die na het winnen van zo’n groot bedrag met zichzelf in de knoop raken. Daar heb ik absoluut geen last van.

‘Tegen vrienden ben ik vanaf het begin heel open geweest: ik mag dan wel veel geld hebben, ik wil niet dat er iets in onze omgang verandert. Dat is ook niet gebeurd. Als iedereen in de kroeg een tientje inlegt voor een rondje, doe ik dat ook. Verder geef ik weinig om luxe, dus zal er ook in mijn levenspatroon niet veel veranderen.

‘Wel heb ik een boerderijtje gekocht en een Landrover. En ik heb mijn baan als kwaliteitsadviseur voor een landelijke cateraar opgezegd. Ik liep al een tijd rond met het idee iets anders te zoeken. In september begin ik aan een studie en tot die tijd heb ik lekker vakantie.

‘Na aftrek van belastingen bleef er 3,7 miljoen euro over. Dat geld is vastgezet op spaarrekeningen en in obligatiefondsen. Heel veilig, want mijn vermogen hoeft voor mij niet per se te groeien, zolang ik er de rest van mijn leven maar prettig van kan leven. Dat is op dit moment zeker het geval. Want alleen al de rente, ruim 10.000 euro per maand, krijg ik bij lange na niet op. En ja, ik speel nog steeds mee met de Lotto, want je weet maar nooit.’

Machteld Vos