10. BETAAL ZO MIN MOGELIJK BELASTING

Belasting betalen moet iedereen. Nou ja, op de koningin na dan. Voor alle anderen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het belastingpercentage. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om de 52-procentschijf te mijden.

Marcel P.C. Willemsen, belastingadviseur en partner bij ESJ Accountants & Belastingadviseurs, laat zien hoe dat gaat. Stel, zegt hij, een veertigjarige werknemer – laten we hem Theo noemen – verdient jaarlijks 200.000 euro. Theo kan de belastingdruk allereerst verminderen door een duur huis te kopen met daarop een zo hoog mogelijke hypotheek. Lenen Theo en zijn vrouw voor dit huis 1,2 miljoen euro, dan levert dit bij 5 procent rente een aftrekpost op van 60.000 euro. Deze kan Theo volledig op zijn salaris in mindering brengen.

Willemsen heeft nog meer adviezen voor Theo in petto. ‘Hij kan ook maximaal gebruikmaken van de levensloopregeling, bijvoorbeeld om te sparen voor een sabbatical. Hierin mag hij jaarlijks 12 procent van zijn inkomen storten; een aftrekpost van 24.000 euro per jaar.’ Heeft Theo een pensioentekort, dan kan hij dit aanvullen door lijfrentepremies te storten. We gaan in dit voorbeeld uit van 20.000 euro per jaar.

Als laatste maakt de fiscaal gedreven Theo optimaal gebruik van de giftenaftrek. Willemsen: ‘Met enkele vrienden uit de jachthaven waar zijn zeilboot ligt, heeft Theo een stichting opgericht ‘tot behoud van de edele zeilsport in Nederland’. De belastingdienst heeft de stichting erkend als algemeen nut beogende instelling. Verplicht Theo zich vervolgens de stichting minstens vijf jaar een uitkering te verstrekken van 25.000 euro per jaar, dan mag hij dit aftrekken van zijn in-komen.’

Al deze adviezen volgend kan Theo zijn belastbaar inkomen met 129.000 euro verminderen. Tegen 52 procent inkomstenbelasting betekent dat een besparing van 62.080 euro.

Maar wat als Theo geen veelverdiener is, maar een groot vermogen heeft geërfd, of zijn internetbedrijfje voor een aardig bedrag heeft verkocht? Ook dan zijn er volgens Willemsen allerlei fiscale mogelijkheden. ‘Hij kan een deel van zijn vermogen beleggen in groene, culturele en durfkapitaalbeleggingen. Hiermee genieten hij en zijn vrouw ieder een vrijstelling van ruim een ton in box 3. Bovendien krijgt het stel over deze beleggingen een extra heffingskorting van 1,3 procent.’

Wil Theo het echt grondig aanpakken, dan kan hij emigreren naar een land met een fiscaal vriendelijker belastingklimaat. België is een voor de hand liggende optie, maar het kan creatiever, zegt de belastingadviseur. ‘Theo kan bijvoorbeeld ook naar de Nederlandse Antillen emigreren. Samen met een trustmaatschappij richt hij vervolgens een zogeheten Stichting Particulier Fonds op, waar hij zijn vermogen in onderbrengt. Tot zijn overlijden geniet hij hieruit een fiscaal gunstige jaarlijkse uitkering.’

Heidi Klijsen