1 Foto’s kijken

Officieel mislukt, maar toch een mooi plaatje Mislukte foto www.misluktefoto.nl

Mislukte foto

www.misluktefoto.nl

Hoe laat je een foto mislukken? Richt de lens op de zon, houd je vinger voor de lens of beweeg de camera snel heen en weer tijdens het afdrukken. Toch gaan deze technieken nauwelijks meer op bij het gebruik van een digitale camera. De belichting gaat automatisch, die vinger zie je op het digitale beeldscherm en het moment van afdrukken is voorbehouden aan de willekeur van de camerasoftware. De Hema laat het er echter niet bij zitten en houdt tot 30 april een prijsvraag voor de beste mislukte foto. Prijs: een jaar lang gratis foto’s uitprinten. Bovendien zullen de dertig mooiste misbaksels op canvas worden afgedrukt en tentoongesteld worden in het kunstminnende restaurant Elf in Amsterdam. Nederland blijkt onverwacht veel talent in huis te hebben, zo blijkt uit de meer dan 1.500 ingezonden kunstwerken. Verwrongen gezichten, honden die op het beslismoment uit beeld springen of juist aan de lens snuffelen – het thema ‘mislukt’ blijkt breed en door sommige ‘foute’ lichteffecten ook weer prachtig artistiek. Kijk vooral niet door de lens en druk af op een willekeurig moment en zie: MislukKunst! (OvD)