1. BLIJF KINDERLOOS

De meeste mensen denken goed na voor ze een paar ton uitgeven. Maar niet altijd, schrijft bioloog Midas Dekkers in zijn boek De Larf : ‘Het nemen van een kind is veelal een kwestie van een paar mistige minuten bij kaarslicht, een glas wijn binnen handbereik en, als je van jezelf nog mag, een sigaretje toe’.

Volgens Dekkers is een kind tegenwoordig een luxeartikel en kun je net zo goed een huisdier nemen om je troetelbehoefte te bevredigen. Scheelt een hoop geld. ‘Een modaal stel kinderen heeft bij aflevering op de huwelijksmarkt een kwart tot een half miljoen euro gekost.’

Wie miljonair wil worden, kan maar beter kinderloos blijven?

Dekkers: ‘Ook als je geen miljonair wilt worden, kun je beter geen kinderen nemen. Het is een uiterst complexe manier om aan je zorgbehoefte te voldoen. Een kind kost niet alleen heel veel geld aan luiers, opvang, school en uitzet, maar ook tijd. En die kun je niet aan je carrière besteden. Als je tijd over hebt, dan weten kinderen wel hoe ze die moeten vullen hoor. Een boot of een huisdier nemen, of een collectie teddyberen, is een stuk efficiënter. En let wel, een vrouw neemt zo’n kind niet voor het kind, maar voor zichzelf. Ze wil iets naar school brengen, net als alle buurvrouwen.’

Gaan dieren economischer met hun jongen om?

‘Die maken een goede kosten-batenanalyse. Uilen zijn bijvoorbeeld heel efficiënt. Die leggen eieren met tussenpozen, dus er zitten grote en kleine vogels in het nest. Als er te weinig voedsel is, sneuvelt het kleinste jong. Die wordt dan door de andere opgegeten. Dat garandeert succes. Hoewel we nu door de pil een keuze hebben, is kinderen nemen voor veel mensen nog steeds geen rationele overweging. Vroeger had je ze nodig om het bedrijf draaiende te houden en in je oude dag te voorzien. Maar die argumenten zijn niet meer geldig. Niet zelden zien ouders hun kinderen op hun oude dag nog maar af en toe langskomen.’

Je krijgt er veel voor terug, zullen ouders zeggen.

‘Ik ben blij dat ze tevreden zijn met hun aankoop. Maar vergeet niet dat er veel kinderen zijn waar ouders eigenlijk niet zo tevreden mee zijn, die in de gevangenis zitten of die lichamelijk of geestelijk niet in orde zijn. Je krijgt er geen garantie bij. Ik wil maar zeggen: er zijn andere, vaak goedkopere hobby’s dan het opvoeden van een kind.’

Leendert van der Valk