Zware bomaanslag op parlement Irak

Bij een zware bomaanslag vanochtend in het café van het Iraakse parlement zijn vandaag volgens de eerste berichten ten minste twee doden en tientallen gewonden gevallen. Op het moment van de aanslag zaten er talrijke parlementsleden te lunchen in het cafetaria. De bom ontplofte bij de kassa, die zich bevindt bij de hoofdingang van de grote vergaderzaal van het parlement.

Het Iraakse parlement bevindt zich in de bijzonder zwaar beveiligde Groene Zone van Bagdad. Tot dusverre zijn daar slechts incidenteel extremisten doorgedrongen om geweld te plegen.

Recentelijk maakte het Amerikaanse leger echter bekend er twee explosievengordels te hebben gevonden. Ook de Amerikaanse ambassade ligt in de Groene Zone. Opmerkelijk was dat vanochtend de bewakers van het parlement honden gebruikten bij de toegangscontroles, wat slechts zelden gebeurt.

In Bagdad is sinds februari een grootscheeps Amerikaans-Iraaks veiligheidsoffensief aan de gang, waaraan naar schatting 90.000 Amerikaanse en Iraakse militairen deelnemen. Sindsdien is het aantal ontvoeringen en moorden aanzienlijk afgenomen. Die waren voor een groot deel het werk van shi’itische milities, die zich nu schuilhouden. Het aantal bomaanslagen in en ook buiten Bagdad is toegenomen. De bomaanslagen worden grotendeels toegeschreven aan sunnitische extremisten.

De aanslag in het parlement volgde vanochtend op een bomexplosie die de Sarafiya-brug over de rivier de Tigris verwoestte. Bij deze aanslag vielen ongeveer tien doden. Door de verwoesting van de Sarafiya-brug zijn de verbindingen tussen de helften van Bagdad ernstig bemoeilijkt. Twee andere bruggen zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

Een van de twee doden is Mohammed Awad, een sunnitische parlementariër, zo is kort na het middaguur bekendgemaakt door de leider van zijn partij. Het tweede dodelijke slachtoffer zou een sji’itisch parlementslid zijn. (Reuters, AFP)

Meer over aanslag in Irak: www.nrc.nl