Zonder kippenei geproduceerde griepprik werkt

rotterdam, 12 april. Een griepvaccin dat niet in kippeneieren is geproduceerd, maar met een genetisch gemanipuleerd baculovirus, beschermt prima tegen de jaarlijkse griep. Dat laten Amerikaanse onderzoekers zien in het gisteren verschenen Journal of the American Medical Association. Baculovirus is een insectenvirus en blijkt in laboratoria een goede eiwitproducent. Daarmee is het een goed alternatief voor de omslachtige productiemethode in eieren. De baculovirussen werden zo veranderd dat ze de griepvirus-eiwitten maakten die de afweerreacties tegen de hele virussen opwekken. De gangbare griepvaccins worden gemaakt uit verzwakte griepvirussen die op de embryo`s in bebroede kippeneieren groeien. Dat productieproces wordt langzaam maar zeker verlaten. Het farmaceutisch bedrijf Duphar in Weesp draait dit jaar proef met een fabriek waarin het vaccinvirus wordt gekweekt op cellijnen van hondenniercellen.