Zeer warm aprilweer

Het langjarig gemiddelde voor half april is 12 graden, maar de komende dagen kunnen we daar minstens 10 graden bij optellen. En het blijft zeker tot dinsdag zeer warm en bovendien zeer droog. Vanavond en vannacht blijft het helder. Na zonsondergang koelt het vrij snel af en vannacht wordt het minimaal 8 tot 11 graden. Mogelijk ontstaat er een enkele mistbank bij weinig wind.

Morgen is het opnieuw zonnig. Bij een matige noordoostelijke wind wordt het maximaal 19 graden op de Waddeneilanden tot 25 graden in het oosten en zuiden van het land. In De Bilt is een datumrecord mogelijk. Het oude record is 22,7 graden (13 april 1959) en morgen wordt in De Bilt 24 graden verwacht. Het tweede decaderecord, dus voor de periode 11 tot en met 20 april, is overigens 26,6 graden, gemeten op 20 april 1968.

In het weekeinde komt de temperatuur wellicht nog iets hoger uit met maximaal 20 tot lokaal 26 graden. De zon schijnt volop, alleen zaterdag schuift er naar verwachting af en toe bewolking over. Het blijft droog. Overigens is langs de kust ’s middags een noordelijke wind mogelijk, waardoor het daar flink kan afkoelen met middagtemperaturen dalend naar een graad of 13 onder invloed van het nog koude zeewater (10 graden).

Maandag verandert er weinig, op dinsdag nadert er vanuit het noordwesten koelere lucht met wolkenvelden, maar het is nu nog onzeker of deze luchtsoort dinsdag al het land binnenkomt.