Wat doen de kinderen

Wallace & Gromit

Naar de film gaan

Het Amsterdam Fantastic Filmfestival (AFFF/Kids) van 18 t/m 25 april in het Filmmuseum neemt kinderen dit jaar mee op ‘Een Fantastische Ruimtereis’. Kinderen van 3 t/m 12 jaar kunnen genieten van ruimtefilms maar vooral veel zelf maken, doen en ontdekken. De ruimte in het Filmmuseum waar het programma zich afspeelt, wordt omgetoverd tot een plek met planeten, vliegende schotels en raketten. Kinderen kunnen hier spelen, proeven, bouwen en van alles ontdekken over de ruimte. (Ruimte)films die vertoond worden: The Flight of the Navigator, Wallace & Gromit en A Grand Day Out. Voor de kleinste ruimtereizigers is er Kat-o-naut met Pettson & Findus.

Inl www.afffkids.nl voor het volledige programma.

Museum bezoeken

Meer dan 500 musea doen 14 en 15 april mee aan het 26ste Museumweekend. Het thema dit jaar is De Kunst van het Waarnemen en dat betekent veel activiteiten over waarnemingen, geluiden, geuren, smaak- en tastervaringen. In veel musea is de toegang gratis of geeft men korting op de entree. Er zijn lezingen, rondleidingen, speurtochten en wandelingen. Ook voor kinderen zijn er allemaal leuke dingen te doen. Zo kunnen ze zich in het Allard Pierson Museum mee laten nemen door de prinsessen Cleopatra en Helena op een tocht door het oude Egypte, Griekenland en Romeinse Rijk met oude mummiekisten, muziek, strips en tot slot wordt er een kijkje genomen in de Romeinse keuken.

Voor kinderen van 7-11 jaar op zo 15 april om 13u30 en 15u, duur 45 minuten in het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Deelname gratis. Res 020-5252556.

Paardekracht gebruiken

In het Leidse Museum Boerhaave liggen de originele instrumenten die geleerden ruim 300 jaar geleden gebruikten voor hun chemie- en natuurkunde-experimenten. Ooit werd daar de beroemde proef met de ‘Maagdenburger halve bollen’ gedaan: eenmaal vacuüm getrokken waren de bollen zelfs met paardenkracht niet meer uit elkaar te trekken! Dit experiment wordt door de artiesten van het Natuurkundecircus en de Chemieshow in een modern jasje gestoken: zaterdag 14 april zijn er om 14 en 15 u twee optredens van de Chemieshow en zondag treedt het Natuurkundecircus op dezelfde tijd op.

Res niet mogelijk, de shows duren 30 minuten. Toegang gratis in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Inl 071-5214224.

Kunst maken

In Museum Boijmans Van Beuningen geeft kunstenaar Joost Conijn in het Museumweekend een kinderworkshop op zaterdag 14 april van 13-15u. Eerst spreekt hij met kinderen t/m 12 jaar over zijn werk en daarna wordt zijn expositie bekeken met de Hout auto en Vliegtuig. Ook is er een film over hem te zien en als er nog tijd over kunnen kinderen zelf een eigen kunstauto of -vliegtuig bouwen.

Inschrijven voor 14 april via educatie@boijmans.nl Adres: Museumpark, Rotterdam. toegang gratis

Toneel spelen

Kinderen die in het Museumweekend kennis willen maken met theater kunnen in het Theatermuseum speciale workshops volgen. In een echte repetitiezaal met kostuums, pruiken en dansles wordt gewerkt aan een presentatie voor de ouders en begeleiders.

Gratis Theaterworkshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar op 14 en 15 april om 13u30 uur en 15u in het Theatermuseum, Herengracht 168, Amsterdam. Res 020 5513300.

Nestje bouwen

„Het duurt toch zo lang met dat ene ei”, zei de eend die zat te broeden …. Hoe dit sprookje van Hans Christian Andersen verder gaat, wordt zondag 15 april in het Milieu Educatiecentrum onder de boom verteld door een verhalenverteller. Zondag is er tussen 14 en 16u een Kinderdoemiddag, waar kinderen rondom dit verhaal natuuractiviteiten kunnen doen: ze mogen zelf een nestje maken, eendjes en andere watervogels bekijken met de verrekijker, een wandeling maken op eendenpootjes en kijken in het water naar… diertjes, kikkervisjes, kroos en hun eigen spiegelbeeld.

Kinderdoemiddag op zo 15 april van 14-16u in het Milieu Educatie Centrum, Heempark Frater Simon Deltour, Genneperweg 145, Eindhoven. Deelname €1; volw gratis. Inl www.mecehv.nl

Sporen herkennen

Kinderen en hun ouders die in deze mooie lente met de boswachter naar de heide en het stuifzand willen wandelen kunnen zaterdag 14 april mee op stap in Natuurpark de Loonse en Drunense Duinen. Hij laat sporen van dieren zien en vertelt over dit mooie gebied.

Wandeling za 14 april van 14-16u in Natuurgebied/Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Kosten: tot 12 jaar € 2, leden NM € 4, niet-leden € 7. Vertrekpunt | Café-restaurant De Rustende Jager, Oude Bosschebaan 11, Biezenmortel. Res 035-6559955 \

Varen

In Natuurpark De Wieden is het riet pas gemaaid en dan zijn de aalscholvers met hun negenhonderd nesten in de wei- en rietlanden goed vanachter rietschermen te zien. Zondag vanaf 10u30 wordt er in een open boot naar de aalscholverkolonie in het gebied gevaren en daarna gewandeld.

Varen en Wandelen vanaf Natuurgebied De Wieden, voor ouders en kinderen vanaf 6 jaar zo 15 april tussen 10u30 en 14u. Kosten kinderen (leden) Natuurmonumenten € 4, kinderen (niet-leden) € 6, leden € 8, niet-leden € 12. Vertrekpunt: Parkeerplaats aan de Lozedijk, Beulakerpad 1, St. Jansklooster. Aanmelden: 0527-246644.