Verdachten terreur op tv Ethiopië

Met de vertoning van acht terreurverdachten op de staatstelevisie, dinsdag, heeft Ethiopië bevestigd dat het buitenlandse verdachten herbergt. Voorafgaand aan de uitzending had de regering toegegeven dat het 41 verdachten vasthoudt als onderdeel van de strijd tegen terrorisme.

Glimlachend, gekleed in joggingpak en T-shirt, zeiden de acht verdachten op televisie dat zij humaan worden behandeld. Een van de gevangenen zei dat de Ethiopiërs „als vrienden” waren. De mannen komen onder meer uit Rwanda, Oeganda, Syrië en de VS.

Eerder hadden mensenrechtenorganisaties bekendgemaakt dat Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten vermeende Al-Qaedaterroristen uit ten minste 17 landen vasthouden en ondervragen in geheime gevangenissen in Ethiopië. Addis Abeba ontkende aanvankelijk het bestaan van een dergelijk detentieprogramma, terwijl de VS zeiden dat zij weliswaar verdachten in Ethiopië hebben ondervraagd, maar dat dat niet illegaal is. Dinsdag meldde Ethiopië dat „buitenlandse” ondervragers de verdachten mogen verhoren – onder toezicht van Ethiopiërs .

De gevangenen zouden vanuit Somalië en Kenia heimelijk zijn overgebracht naar Ethiopië, na de inval in Somalië door Ethiopië en het Somalische regeringsleger, afgelopen Kerst.

Het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat 29 van de 41 verdachten vrijkomen. Of de acht getoonde verdachten daar bij horen is onduidelijk. Volgens de organisatie voor mensenrechten Human Rights Watch houdt Ethiopië meer verdachten vast dan het zegt. (AP)