VdEnde stopt als directeur theaterbedrijf

Joop van den Ende treedt af als algemeen directeur van theaterbedrijf Stage Entertainment. Hij wordt per 1 september opgevolgd door Henk Kivits, voorzitter van de raad van bestuur van Holland Casino.

„Ik heb een emotionele beslissing genomen”, zei Van den Ende toen hij vanochtend zijn afscheid bekendmaakte.

Van den Ende, die dit jaar 65 werd, blijft wel als „senior coach” meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe musicals en andere theatershows, en wordt voorzitter van een nieuwe raad van commissarissen van Stage, die verder bestaat uit Wim Dik (ex-KPN), Ewald Kist (ex-ING) en Aat Schouwenaar (ex-Endemol). „Maar uit de dagelijkse leiding trek ik me terug,” aldus zijn verklaring. „Ik heb me voorgenomen de mensen in het bedrijf niet in de weg te gaan staan.”

In 1999 kocht Van den Ende zijn theaterbedrijf voor 169,5 miljoen euro terug uit de tv-productiemaatschappij Endemol dat hij samen met John de Mol had opgericht. Hij kon zich dat permitteren omdat De Mol en hij miljardairs waren geworden door de verkoop van Endemol aan het Spaanse concern Teléfonica. Sindsdien is de onderneming, die nu Stage Entertainment heet, sterk uitgebreid. In twaalf landen werken er 5000 mensen. Per jaar wordt 600 miljoen euro aan theaterkaartjes omgezet. Van den Ende voorziet dat die omzet de komende jaren kan groeien naar een miljard. „Aan de ene kant is het van belang te consolideren, te houden wat we hebben en de kwaliteit van de producties te handhaven. Maar er kunnen ook nog nieuwe markten in nieuwe landen worden aangeboord.”

Vorig jaar droeg de producent de leiding van zijn Nederlandse bedrijf (Joop van den Ende Theaterproducties) al over. Hij blijft wel betrokken bij de nieuwe Nieuwe de la Mar-theaters en het nieuwe musicaltheater tegenover de RAI, die op zijn kosten in Amsterdam worden gebouwd.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel VdEnde stopt als directeur theaterbedrijf (12 april, pagina 11) staat dat Joop van den Ende in 1999 zijn theaterbedrijf terugkocht van Endemol. Dat was in 1998. De overnamesom bedroeg 169,5 miljoen gulden, niet euro.