Toch was de kans op een prinsje groter

Als zij zich gedragen als doorsneeouders is de kans groot dat prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander zullen proberen nog een vierde kind te nemen. Dat zegt sociaal demograaf professor Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers van driekindergezinnen met kinderen van hetzelfde geslacht.

Máxima en Willem-Alexander hadden al twee dochters. Twee kinderen van hetzelfde geslacht, spoort dat ouders aan tot meer kinderen?

„Ja, tweekindergezinnen met een jongen én een meisje nemen minder vaak een derde kind. Culturele aspecten spelen ook een rol. Voor autochtone ouders is niet het geslacht van de kinderen van belang, maar de variatie. Marokkaanse en Turkse ouders gaan door voor een zoon.”

Hoe groot is de kans dat je na twee meisjes een jongen krijgt?

„Statistisch is die kans meer dan 50 procent. Want op iedere 100 meisjes worden 105 jongens geboren. Maar dat hoeft nog niet alles te zeggen over de kansen per ouderpaar. Die kan afhangen van individuele kenmerken. Maar daarvoor kunt u beter bij medici te rade gaan. Wat wel blijkt is dat driekindergezinnen met alleen dochters of alleen zonen vaker besluiten tot een vierde kind. Als het prinselijk paar dezelfde drijfveren heeft als andere ouders is de kans dus groot op nog een prins of prinses.”

De sultan van Yogyakarta wordt in Indonesië stiekem uitgelachen omdat hij alleen drie dochters heeft. Wacht Willem-Alexander hier hetzelfde lot?

„Ik verwacht eerder het omgekeerde. De westerse samenleving feminiseert. In Duitsland is Angela Merkel de baas en in de VS dingt Hillary Clinton naar het presidentschap. Op alle fronten neemt de rol van het patriarchaat af.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens