Swinging London

De Swinging-Londonfilms die Filmhuis Den Haag naar Nederland haalt, vallen tussen de British New Wave die midden jaren zestig over zijn hoogtepunt heen was en de flauwe komedies (Carry On!) van de jaren zeventig. De New Wave zocht kitchen-sinkrealisme in vooral de grauwe industriestadjes van noord-Engeland. De films uit de Swinging Sixties dartelen vrolijk rond in Londen, door het Amerikaanse Time Magazine in 1966 uitgeroepen tot ‘the place to be’. Films als A Hard Day’s Night en The Knack... and How to Get it van Richard Lester, Morgan, a Suitable Case for Treatment en The Magic Christian zijn speels in hun vormgeving, grijpen verrassend vaak terug naar slapstick en gebruiken voornamelijk popmuziek op de geluidsband. Beelden worden plotseling versneld of stilgezet. Anarchie, fantasie en wilde gebaren bepalen de vormgeving van deze swingende films, spot bepaalt de inhoud. Dat laatste zeker in The Magic Christian, met Peter Sellers en Ringo Starr. Alle heilige Engelse huisjes moeten er aan geloven in deze film, die aantoont dat met geld werkelijk alles te koop is: van de hondenshow via de vossenjacht naar de jaarlijkse roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge.

Swinging London. Smashing Films From the Sixties. T/m 16 mei. In: Filmhuis Den Haag; ’t Hoogt, Utrecht; Plaza Futura, Eindhoven; Filmmuseum, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Focus, Arnhem.