Stroopkoekjes

Voor 36 à 37 stuks:120 gram zachte boter60 gram witte basterdsuiker60 gram bruine basterdsuiker 3 gram zout1 theelepel peperazijn½ losgeklopt ei200 gram zeeuwse bloem, gezeefd30 gram cacaopoeder, gezeefd5 gram bakpoedervoor de stroop: 100 gram keukenstroop60 gram witte basterdsuiker50 gram zachte gezouten boter7 gram zeezout

Na de dodevliegenkoekjes van patissier Holtkamp uit het boek Koekje (zie recept 31 maart) leek het mij aardig uit dit boek ook een koekje van co-auteur en chocolatier Kees Raat uit te proberen. Raat is de man van de ongebruikelijke vormen, smaakcombinaties en/of ingrediënten. Voor hem gaat het bij een koekje om het gevoel, de ontstane geur en de gekozen vorm. Vooral dat laatste is voor amateurs niet altijd gemakkelijk.

Om die reden wilde ik zijn simpele, brosse strandkoekjes uitproberen. Toen ik aan de slag wilde, bleek de benodigde hoeveelheid poedersuiker te ontbreken op de ingrediëntenlijst. Voor wie de eerste druk van dit boek heeft gekocht, is het fijn om te weten dat er 90 gram poedersuiker nodig is.

Uiteindelijk maakte ik Raats chocolade-stroopkoekjes. De stroop tussen de chocobruine koekjes beheerst de smaak zodanig dat er van chocolade weinig was te proeven. De liefhebber zou daarom een likje chocopasta op de koekjes kunnen smeren.

Bereiding: boter, basterdsuiker, zout, peperazijn en ei vermengen. Zeeuwse bloem, cacaopoeder en bakpoeder toevoegen, deeg kneden en 1 uur afgedekt laten rusten in koelkast. Deeg doorkneden, uitrollen op met bloem bestoven werkvlak tot 2 mm dikte. Uit deeglap met gekartelde uitsteekvorm rondjes van 4 cm steken, op met bakpapier beklede bakplaat leggen en 10 minuten bakken in voorverwarmde oven van 170 graden. Neem de koekjes uit de oven, bestrijk de helft ervan met de stroop en dek af met de andere helft koekjes. De stroop wordt gemaakt door keukenstroop te verwarmen in een pannetje, basterdsuiker, boter en zeezout erdoor te roeren tot een glad mengsel is verkregen en de stroop te laten bekoelen tot hij lauwwarm en traag vloeibaar is alvorens de koekjes ermee te besmeren.

Morgen:tagliatelle tortilla

    • Florine Boucher