Shell schikt: 253 miljoen voor aandeelhouders

Shell gaat 340,1 miljoen dollar (253,3 miljoen euro) betalen aan Europese aandeelhouders als vergoeding voor schade die zij leden door het reserveschandaal bij de oliemaatschappij in 2004. Shell heeft gisteren een overeenkomst voor een schikking getekend met grote institutionele beleggers als de pensioenfondsen ABP en PGGM en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Europese zusterverenigingen. De VEB krijgt bovendien 12,5 miljoen dollar om deelname aan deze regeling te promoten.

Shell heeft gisteren goedkeuring gevraagd aan het Amsterdamse gerechtshof, die de schikking algemeen verbindend moet verklaren. Al met al kan de afhandeling nog meer dan een jaar duren en moeten beleggers zo lang op hun geld wachten.

In 2004 raakte Shell in opspraak toen bleek dat het concern de bewezen olie- en gasreserves volgens de Amerikaanse beursautoriteit SEC te hoog in de boeken had staan. Shell moest de reserves met 20 procent afwaarderen. Na het schandaal ontsloeg Shell drie van zijn zes topmanagers, besloot het de bijna honderd jaar oude duale Nederlands-Britse bedrijfsstructuur af te schaffen en kreeg het 150 miljoen dollar boete van toezichthouders.

De schikking is een Europese primeur. Voor het eerst schikt een bedrijf een massaclaim met zijn aandeelhouders in Europa zélf en niet zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten. Dat is mogelijk doordat Nederland in 2005 naar aanleiding van de Legioleasezaak een wet invoerde die massaclaims hier mogelijk maakt. „Wij zijn een Europees bedrijf met Europese aandeelhouders die hun aandelen hier op de beurs hebben gekocht”, zei juridisch directeur Beat Hess van Shell gisteren.

Ook met Amerikaanse aandeelhouders probeert Shell de komende weken tot overeenstemming te komen. In de Europese overeenkomst is opgenomen dat zij geen hogere vergoeding mogen krijgen dan Europese aandeelhouders. De hoogte van de Amerikaanse schikking zal op ongeveer 80 miljoen dollar uitkomen.

Meer informatie over de schikking op de website www.shellvergoeding.nl van de Vereniging voor Effectenbezitters.