Senaat VS voor stamcelonderzoek

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd dat het makkelijker maakt om stamcelonderzoek te financieren – dit ondanks het dreigement van de Amerikaanse president Bush om net als vorig jaar zijn vetorecht te gebruiken om het wetsvoorstel te blokkeren.

De door de Democraten gecontroleerde Senaat stemde met een meerderheid van 63 stemmen voor en 34 tegen, in met het voorstel – net te weinig om een veto van Bush terzijde te kunnen schuiven. Zeventien Republikeinen stemden met de Democraten mee.

Voor de stemming in de Senaat zei een woordvoerder van het Witte Huis dat de president weer zijn vetorecht zal gebruiken. Het wetsvoorstel „overschrijdt een morele grens omdat geld van belastingbetalers gebruikt wordt om menselijke embryo’s te vernietigen”. Conservatieve Republikeinen stellen de vernietiging van menselijke embryo’s gelijk met abortus.

De discussie draait om stamcellen van embryo’s van enkele dagen oud. Hieruit worden de stamcellen afgenomen waarmee onderzoek kan worden gedaan om medicijnen voor de bestrijding van onder andere de ziekte van Parkinson en Alzheimer te ontwikkelen.

Na zijn aantreden in 2001 stemde Bush in met de federale financiering van stamcelonderzoek, maar verbond er wel sterke beperkingen aan. Zo mag er alleen materiaal van stamcellen gebruikt worden dat al voorhanden was voordat Bush president werd. Voorstanders van de nieuwe wetgeving zeggen dat er nu te weinig materiaal is om het onderzoek voort te zetten.

Bush heeft vorig jaar voor de eerste en enige keer van zijn vetorecht gebruik gemaakt om een soortgelijk wetsvoorstel te blokkeren, dat federale subsidie mogelijk maakt voor medisch onderzoek met stamcellen die uit menselijke embryo’s afkomstig zijn. Uit opinieonderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de Amerikaanse bevolking het onderzoek naar stamcellen steunt. (AP, Reuters)