‘Sarkozy vervolgt Chirac niet in ruil voor steun’

De Franse president Jacques Chirac heeft volgens het weekblad Le Canard Enchaîné met presidentskandidaat Nicolas Sarkozy afgesproken dat hij na zijn ambtstermijn niet vervolgd zal worden.

Sarkozy zou volgens het satirische, doorgaans goed geïnformeerde weekblad hebben beloofd met wetgeving te komen die onderzoek naar strafbare feiten bindt aan een uiterste termijn van tien jaar. In ruil daarvoor zou Chirac steun hebben toegezegd aan Sarkozy’s verkiezingscampagne.

Chirac wordt in verband gebracht met verschillende affaires die zich nog voor zijn presidentschap – dat wil zeggen meer dan twaalf jaar geleden – hebben afgespeeld. Zo zou hij als burgemeester van Parijs fictieve gemeenteposten hebben gecreëerd voor werknemers die zich in feite bezighielden met werk voor Chiracs politieke partij. In deze zaak werd eerder Alain Juppé, voormalig premier en een vertrouweling van Chirac, veroordeeld. Chirac was tijdens zijn presidentschap onschendbaar.

Woordvoerders van Chirac en Sarkozy hebben het verhaal van de Canard Enchaîné onmiddellijk ontkend. Vorige maand zei Sarkozy ook al dat hij zich, als hij president zou worden, niet zou bemoeien met de justitiële affaires rondom Chirac. „Dat is niet de rol van de president”, aldus Sarkozy. „Er is een juridisch systeem en dat is onafhankelijk.”

Sarkozy is kandidaat namens de door Chirac vijf jaar geleden opgerichte UMP. Chirac heeft lange tijd geprobeerd om Sarkozy op een zijspoor te zetten, maar is daar niet in geslaagd. Nadat Chirac had gezegd zelf geen derde termijn meer te ambiëren zei hij „vanzelfsprekend” op de kandidaat te stemmen die is aangewezen door zijn eigen partij – dat werd alom gezien als heel zuinige steun.