Saoedische studentes trouwen om beurs

Rotterdam. Saoedische vrouwelijke studenten die naar het buitenland willen met beurzen van de regering, hebben vorige maand te horen gekregen dat zij, net als andere Saoedische vrouwen, alleen de landsgrens over mogen met een mannelijke begeleider. Dat heeft volgens de Engelstalige Saoedische krant Arab News geleid tot een toename van het `reishuwelijk` (mesfaar). Dertien studenten, aldus de krant, hebben al bekendgemaakt alleen te gaan trouwen om in aanmerking te komen voor een beurs. Hun broers en vaders zijn niet in staat hen gedurende langere tijd in het buitenland te begeleiden. De Saoedische regering heeft tienduizenden beurzen voor studie in het buitenland ter beschikking gesteld om de jeugd met het buitenland te laten kennismaken en het buitenland met Saoediërs.