PSV put vertrouwen uit nederlaag op Anfield

Liverpool1PSV0

Ruststand 0-0. 67. Crouch 1-0 Scheidsrechter: Rosetti (Ita). Toeschouwers: 41.447. Rood: 64. Marcellis (PSV)

Je zal maar in een Champions-Leaguewedstrijd debuteren als basisspeler in het eerste elftal van PSV en na ruim een uur van het veld worden gestuurd. Dat overkwam gisteravond Dirk Marcellis. Op Anfield Road nog wel, het beroemde stadion van Liverpool. Zo’n gebeurtenis blijft je toch je verdere loopbaan achtervolgen.

Marcellis kon er uiteindelijk om lachen. Maar zuur was het wel. Twee dagen voor zijn negentiende verjaardag kreeg hij aanvankelijk van trainer Ronald Koeman een mooi cadeautje. De vreugde hierover eindigde in een domper. Marcellis maakte langs de zijlijn een wat onbesuisde sliding op de enkels van zijn directe tegenstander Boudewijn Zenden. Beiden Limburgers. De Italiaanse arbiter Roberto Rosetti, die voor de wedstrijd op de mat van Anfield al probeerde te imponeren met een warming-up die elke topvoetballer in ademnood had gebracht, wilde kennelijk wat leven in de gezapige wedstrijd brengen en trok rood. De arme Marcellis begreep er niets van. „Ik dacht: dit kan niet. Een vrije trap verwachtte ik of heel misschien geel. Maar ik kon mijn ogen niet geloven toen ik rood zag. Het was m’n tweede overtreding in de wedstrijd. Ik riep tegen Boudewijn: ‘Was het nou zo erg?’ Hij haalde zijn schouders op.”

Er klonk boegeroep van de tribunes. Afkeurende reacties van Engelse supporters die wel hardere tackles gewend zijn in de Premier League. PSV-trainer Ronald Koeman reageerde ook verbijsterd op de beslissing van Rosetti. „Deze wedstrijd verliep in een vriendelijke sfeer. Als je dan een debutant eruit stuurt voor zo’n overtreding, begrijp je weinig van voetbal.”

Eerder sprak Koeman zijn tevredenheid uit over de ontwikkeling die Marcellis bij PSV doormaakt. Hij heeft wat blessures gehad en speelde dit seizoen voornamelijk in Jong PSV als centrale verdediger. Elke dag reist hij met de trein op en neer van Horst naar Eindhoven. Marcellis heeft niet gekozen voor het jeugdinternaat, woont nog bij zijn ouders en haalde vorig jaar zijn havo-diploma. Dit seizoen richt hij zich voor het eerst volledig op het voetbal. Met dit gedenkwaardige debuut als gevolg.

Echt veel spanning had hij vooraf niet gevoeld. „Want na de 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd was er voor ons immers weinig perspectief meer”, verklaarde Marcellis. Vooral het feit dat het publiek zo dicht op het veld zat, maakte op hem veel indruk. Van de enorme sfeer op de tribunes, waar anderhalf uur lang werd gezongen, had hij weinig gemerkt. „Want je bent toch met je eigen wedstrijd bezig. Het tempo waarin Liverpool voetbalde, ben ik niet gewend.”

Marcellis moest als rechtsback Zenden uitschakelen. De oud-international was niet echt in goeden doen, maar dat mocht ook als de verdienste van de jonge PSV’er worden gezien. Hij zorgde volgens Koeman voor rust aan de bal. Zijn vervanger Rens van Eijden, ook al een debutant, trapte wat vaker de bal naar voren. Koeman: „Dirk hield prima stand. Het valt niet mee te debuteren op dit niveau.”

De rode kaart van Marcellis bracht PSV even uit evenwicht, waardoor Liverpool het duel kon beslissen. Want kort na het incident schoot Peter Crouch de bal van dichtbij achter de toch weer sterk keepende Gomes, nadat invaller Robbie Fowler van de achterlijn de bal had teruggelegd. Tot deze treffer waren PSV en Liverpool aardig in balans geweest. Na te zijn weggespeeld door NEC, gaf dat de landskampioen weer moed.

Liverpool-trainer Rafael Benítez hield Jamie Carragher en sterspeler Steven Gerrard de hele wedstrijd op de bank. De nummer drie van de Premier League speelde ook in een lager tempo als in Eindhoven. Jefferson Farfán had al in de tweede minuut met een kopbal kunnen scoren. Later loste de Peruaan nog een aardig schot. Aangezien Liverpool veel spelers achter de bal hield, waren de spitsen van PSV moeilijk bereikbaar en konden ze weinig uitrichten. Phillip Cocu was verreweg de beste speler bij de Brabantse ploeg.

De PSV-trainer zag ondanks de uitschakeling aanknopingspunten voor een positief vervolg in de competitie. „We hebben weinig kansen weggegeven. Verdedigend zat het weer goed in elkaar en dat was toch een probleem de afgelopen weken. We hebben nu weer wat zekerheid achterin voor de beslissende fase in de competitie.” Koeman zal de komende weken centrale verdediger Eric Addo verkiezen boven Manuel Da Costa, die op Anfield Road aan de kant bleef. „Addo maakte een frisse indruk, is ook wat ouder. Dan kies ik liever voor hem dan voor iemand aan wie ik twijfel.” Verder verwacht de PSV-trainer dat Edison Méndez en Ibrahim Afellay zaterdag tegen FC Twente weer fit zijn. En Dirk Marcellis? Hij moet waarschijnlijk plaatsmaken voor de eveneens van een blessure terugkerende Jan Kromkamp.

    • Erik Oudshoorn