Premier Noord-Korea moet functie opgeven

De afgelopen jaren verkeerde de Noord-Koreaanse premier Pak Pong-ju (67) veelvuldig in het gezelschap van de hoogste leider Kim Jong-il – als die in de openbaarheid trad. Maar nu is Paks carrière voorbij. Hij is uit zijn functie ontheven en vervangen door minister van Vervoer, Kim Yong-il, aldus het staatspersbureau KNCA in een verslag over de gisteren gehouden zitting van het Noord-Koreaanse parlement.

Waarom Pak, die vier jaar geleden tot premier werd gepromoveerd, op een zijspoor is gezet in het hermetisch van de buitenwereld afgesloten land vermeldt KNCA niet. Volgens analisten in Zuid-Korea gaan er geruchten dat Pak fondsen voor landbouw heeft misbruikt. Anderen zeggen dat experimenten voor economische hervorming naar Chinees voorbeeld een nieuwe impuls moeten krijgen onder leiding van een nieuwe man. Pak moest dergelijke hervormingen uitvoeren. De afgelopen drie jaar reisde hij zeker even zoveel keer naar China om daar nieuwe industrieën te bewonderen – de laatste keer in januari vorig jaar met Kim Jong-il.

Intussen hebben buitenlandse diplomaten andere zorgen. De VS en Zuid-Korea dringen er op aan dat Pyongyang de kerncentrale in Yongbyan sluit. Volgens hen zijn Noord-Koreaanse banktegoeden in Macau vrijgegeven, en kan nu de toezegging tot sluiting gestand worden gedaan. (Reuters, AP)