Overheid biedt hulp postbodes

De overheid gaat de met ontslag bedreigde TNT-postbodes helpen bij het zoeken naar ander werk. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) is optimistisch over hun kansen op de arbeidsmarkt. „Nu het goed gaat met de economie, hebben postbodes een goede kans op het vinden van een andere baan bij bijvoorbeeld politie, beveiligingsdiensten en busbedrijven”, zei hij vanmorgen in een debat met de Tweede Kamer over de Postwet, die de liberalisering van de postmarkt regelt. Bij TNT Post verdwijnen door toegenomen concurrentie tussen de 7.000 en 11.000 arbeidsplaatsen.

De Kamer debatteert volgende week verder over de wet. De Kamer wil de wet op een aantal punten nog wijzigen, onder meer door het toezicht aan te scherpen en de arbeidsvoorwaarden ook bij de nieuwe postbedrijven goed te regelen.

Heemskerk: „We laten de postbodes niet in de steek. Minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken gaan zich samen met CWI, UWV, gemeenten en de Raad voor Werk en Inkomen voor hen inspannen.” Heemskerk benadrukt dat de overheid „niet achteroverleunt”.

In het debat ontkende Heemskerk verder dat toezichthouder Opta onvoldoende instrumenten heeft om effectief toezicht te houden op de wettelijke taken van TNT. „De Opta is geen tandeloze tijger”, zei Heemskerk in een reactie op vragen van Kamerlid Gesthuizen (SP). Gesthuizen betwijfelt dat.