Om naar uit te kijken

THEATER

Door het stof In de Toneelschuur te Haarlem gaat Door het stof (The Mercy Seat) van Amerikaanse schrijver Neil LaBute in première, over een man die de aanslagen van 9/11 overleeft omdat hij bij zijn minnares is. Hij besluit deze staat van schijndood aan te grijpen om stiekem bij zijn vrouw weg te gaan. Fabian Jansen is de motor achter deze opvoering, en hij speelt de hoofdrol. Ria Marks speelt zijn maîtresse. Mirjam Koen regisseert.

Première 14 april Toneelschuur, Haarlem. Aldaar t/m 21 april. Tournee t/m 1 juni. Inl www.toneelschuur.nl

MUSICAL

Tarzan Joop van den Ende prodcudeert Tarzan, de musical van Phil Collins over de Britse baby die wordt geadopteerd door een groep Afrikaanse apen. Als hij verliefd wordt op Jane, besluit hij terug te keren naar Engeland. Maar ja, thuis is hij de koning, en in Engeland is hij slechts een onaangepaste freak. Van den Ende belooft een spectaculaire vormgeving die doet denken aan The Lion King.

Première 15 april Circustheater Scheveningen. Inl 0900-3005000 of www.musicals.nl.

BEELDENDE KUNST

GenesisOp de expositie Genesis in het Centraal Museum wordt gezocht naar de parallellen tussen kunst en wetenschap. Met als centrale vraag; hoe verhoudt kunst zich tot het leven in het huidige informatie-tijdperk? Er zijn kunstwerken van kunstenaar Ad Dekkers, Mark Dion, Saskia Olde Wolbers, Marc Quinn en Peter Struycken, maar ook van wetenschappers uit binnen- en buitenland. Er lopen tijdens Genesis kippen in het museum en er zwemmen zebravisjes.

14 april t/m 12 aug in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u Inl www.centraalmuseum.nl

POP

Easy TuneGezelligheid kent geen tijd, ook niet als een bijna vergeten genre leven wordt ingeblazen met Easy Tune: The Resurrection. Fluweelzachte klanken, botermalse melodieën en mellow dansritmes van DJ’s Karin & Aad, DJ Aardvarck,Piet Popocorn en Ewasy Aloha’s, livemuziek van Arling & Cameron die hun drie-cd box Best Of presenteren.

14 april 23u Paradiso, Amsterdam. Inl 020-6264521.

LEZINGEN

Oermoeder Drie maanden lang gaat het in het Rijksmuseum over Moeder! over de oermoeder, de ontaarde moeder, de kunstmoeder en andere moeders in kunst en geschiedenis. Elke vrijdag (18-22u) is er een programma met gastoptredens, lezingen en muziek en worden ism het Filmmuseum films vertoond. Op 13 april (19u) gaat Brigitte Kaandorp in gesprek met Hanneke Groenteman ter ere van de lancering van de Moeder-podcast, een audiotour met Kaandorp.

Rijksmuseum te Amsterdam. Dag open, vr tot 22u. Inl: 020-6747000 & www.rijksmuseum.nl/moeder