OM bekijkt onderzoek naar Eric O.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar het achterhouden van bewijs, het beïnvloeden van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar het schietincident rond Eric O., eind 2003 in Irak. Twee (ex-)mariniers hebben hierover een verklaring afgelegd. Justitie heeft een en ander bestudeerd en heeft besloten een onderzoek in te stellen, liet het OM in Arnhem gisteren weten. Volgens de twee mariniers hebben leidinggevenden van het Korps Mariniers zich schuldig gemaakt aan bedreiging en manipulatie van militairen die aanwezig waren bij het incident, dat aan een Irakees het leven kostte. Officieren wilden onder geen beding dat de ware toedracht van het incident bekend werd, aldus de twee mariniers. Eric O. is in hoger beroep vrijgesproken. (ANP)