Oerbossen in Congo bedreigd

Buitenlandse kapbedrijven bedreigen de regenwouden in Congo. Milieuorganisatie Greenpeace zegt in het gisteren gepresenteerde rapport Carving up the Congo dat die buitenlandse kapbedrijven er destructieve en illegale praktijken op na houden en deels werken op basis van corruptie. Greenpeace verzet zich tegen de visie van de Wereldbank, die industriële houtkap beschouwt als een manier voor het land om armoede te bestrijden.

Het rapport verschijnt enkele dagen voor een Wereldbankvergadering over de bossen van Congo. Congo heeft volgens Greenpeace 60 miljoen hectare „ongerept” oerwoud. Kapbedrijven hebben daarvan ruim 15 miljoen hectare in handen gekregen sinds 2002, ondanks een opschorting van nieuwe kapvergunningen. In Congo heerste van 1998 tot 2003 oorlog. Juist door de oorlog bleef het oerwoud grotendeels gespaard. (NRC)

Download het rapport op www.greenpeace.org/international/press/reports