Observatorium kijkt naar dubbelsterren

Rotterdam. Extreem compacte dubbelsterren zijn de beste kandidaten voor de toekomstige gravitatiegolf-detector LISA. Dat concludeert astronoom Gijs Roelofs, die komende maandag aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert. De Laser Interferometer Space Antenna wordt een Amerikaans-Europees observatorium in de ruimte, dat rond 2015 naar gravitatiegolven uit het heelal gaan zoeken. Einsteins relativiteitstheorie voorspelt dat om elkaar heen draaiende sterren `golven` in het omringende gravitatieveld veroorzaken. Hoe zwaarder de sterren en hoe korter hun omlooptijd, des te sterker deze gravitatiegolven. Roelofs en zijn collega`s hebben vier witte dwergen (de opgebrande kernen van gewone sterren) gevonden die in nog geen half uur om elkaar heen draaien. Dit betekent dat hun gravitatiegolven (als ze langs de aarde komen) kunnen worden waargenomen met LISA.