Nieuw interieur voor oude treinstellen, voorlopig zonder tv’s en internettoegang

Nieuw interieur voor oude treinstellen, voorlopig zonder tv’s en internettoegang Haarlem, 12 april. NS-dochter Nedtrain stript treinstellen (boven) en voorziet die van een nieuw interieur. Vandaag presenteerde de NS de nieuwe inrichting van de treinstellen, die vanaf maandag als intercity zullen rijden. Het was de bedoeling om de treinen van tv-schermen en draadloos internet te voorzien, maar dat is uitgesteld. „NS heeft op het laatste moment voor een ander systeem gekozen”, zegt Paul Leenders, projectleider bij Nedtrain, het NS-dochterbedrijf dat treinen repareert en ombouwt. Het informatiesysteem komt nu op zijn vroegst komende zomer. Of het uitstel ook extra kosten met zich meebrengt kan Leenders niet zeggen. NS vernieuwt 261 rijtuigen. De vernieuwde tweede klas heeft blauwe stoelen, de eerste klas rood leder en stopcontacten voor laptops en andere apparatuur. De ombouw van de treinstellen kost 190 miljoen euro en verlengt de levensduur van de 20 jaar oude treinen met 15 jaar. NS wil later ook de dubbeldeks treinen vernieuwen. Foto’s Bram Budel Een treinstel van het type koploper in de werkplaats van Nedtrain waaruit het complete interieur is gesloopt, alleen de buitenkant blijft over. Dit is de basis van waar uit de trein weer wordt opgebouwd. Donderdag wordt het nieuwe interieur van de koplopers officieel gepresenteerd. Op andere foto het vernieuwde interieur. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram